‘Glasba besed’ ob 2. aprilu

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti. /…/

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.

(Margarita Engle: Glasba besed; prevedla Nada Grošelj)

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, leta 1967 proglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino.

Ob prazniku otroških knjig tako vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico ter ju pošlje v bralni svet. Letošnjo besedno in slikovno popotnico je pripravila Ameriška sekcija IBBY (The United States Board on Books for Young People – USBBY). Poslanico z naslovom Glasba besed je napisala pesnica Margarita Engle, plakat pa je ustvaril ilustrator Roger Mello.

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. različne praznične prireditve, povezane z mladinsko književnostjo in branjem. Vsako leto pripravijo bralnospodbujevalno akcijo, ki je delno povezana s sporočilom poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

Tokratna bralnospodbujevalna akcija Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov vabi k branju s 110 knjigami, ki so še vedno aktualne, zimzelene in vredne branja ter kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove« in k »besedam o glasbi«.

Izbor naslovov vas čaka tudi v šolski knjižnici.

Mestna knjižnica Ljubljana letošnje leto v celoti praznuje kot Leto Kristine Brenkove; 22. oktobra bomo obeležili 110. obletnico njenega rojstva.

V mesecu aprilu, ki je že tradicionalno posvečen knjigam in branju, obeležujemo še dan slovenske knjige (20. april) ter svetovni dan knjige in avtorskih pravic in vseslovenski dogodek Noč knjige (23. april).

plakat in poslanica

aprilska knjižna uganka

Še več na:

https://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/376-2-april-2021-mednarodni-dan-knjig-za-otroke

https://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/383-bralno-spodbujevalna-akcija-ob-2-aprilu