Skoči na glavno vsebino

Podružnična šola Temenica

 

O podružnični šoli Temenica

Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični,
Podružnična šola Temenica
Temenica 2
1296 Šentvid pri Stični

vodja šole: Tjaša Kozlevčar,
telefon: 01 7874-147,
e-pošta: tjasa.kozlevcar@osferdavesela.si

Poročila dogodkov lahko najdete na povezavi.

 

UČENCI IZ TEMENICE KORAKAJO NA POČITNICE

Počitnice so darilo za vse,

to je čas za nas in za prijatelje.

Ko pospravimo zvezke se zabava začne,

to je čas za nas to so počitnice … (Tinkara Fortuna)

V petek, 21. 6. 2024, so učenci iz PŠ Temenica še zadnjič v tem šolskem letu stopili na oder.

Pred domačim občinstvom so se učenci v počitniškem obarvanem programu zopet pokazali kako pojejo, plešejo, deklamirajo in igrajo. Bosi in mokri od vročine pa so veselo odkorakali v počitniške dni.

Po prireditvi smo si izmenjali tople besede in se podružili ob sladkih dobrotah.

Učiteljice PŠ Temenica se  učencem in staršem zahvaljujemo za prijetno šolsko leto.

 

KOLESARJENJE V TEMENICI

Četrtek, 20. 6. 2024, športno obarvan dan, ko so učenci PŠ Temenica v šolo pripeljali svoja kolesa. Zjutraj smo jih pregledali in parkirali na dogovorjeno mesto.

Na kolesa smo se odpravili po malici. Učiteljice so pripravile poligon in začeli smo z vajo. Vozili smo mimo stožcev, po krogu, uporabljali zvonec med vožnjo, pravočasno zavirali, vozili z eno roko, pobirali žogico med vožnjo …

Poligon smo malo spremenili in zopet nadaljevali z vožnjo. Na koncu pa smo se vozili prosto po igrišču in vadili, kako se čimbolj izogibati in pravočasno ustaviti pred ostalimi vozniki.

Po končani vožnji smo poligon pospravili, svoja kolesa pa pravilno parkirali.

Preizkusili smo se tudi v odbijanju žogice z loparji in ugotovili, da potrebujemo še malce vaje.

Dan je minil brez zapletov, učenci pa so pokazali, da jim gre vožnja s kolesom že zelo dobro.

 

 

ŽIVALSKI VRT V ZAGREBU

Zgodnje ponedeljkovo jutro – za nekatere nočna mora, za učence podružnične šole Temenica pa prav poseben dan. Polni pričakovanj in upanja na nove dogodivščine smo se v ponedeljek, 17. 6. 2024, odpravili v živalski vrt v Zagreb.

Vožnja do tja je hitro minila, saj so si imeli učenci veliko za povedat. Nasmejani, polne dobre volje in z malce nestrpnosti, smo se pripeljali v Zagreb, kjer smo najprej pomalicali.

Sledil je ogled raznoraznih živali. Razni kuščarji, kače, krokodila so nas nekatere dodobra prestrašili, druge pa močno razveselili. Manjkale niso niti zebre, kamele, levi in seveda opice, ki jih je bilo prav zanimivo opazovati.

Utrujeni, a polni novih vtisov in dobre volje smo se odpravili nazaj proti Temenici.

 

NOVI ČLANI PODRUŽNIČNE ŠOLE TEMENICA

Na naši šoli imamo veliko želja. Poleg afriških polžev ahatnikov, vietnamskih paličnjakov, smo si zaželeli še nekaj drugačnega. V terarij smo naselili še velike avstralske paličnjake.

 

 

 

PREVZEM UČNEGA ČEBELNJAKA

V četrtek, 30. 5. 2024, smo v Temenici prevzeli učni čebelnjak.

Trak sta prerezala Angelca Mohorič, ravnateljica Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica. Nekaj spodbudnih besed, poleg že naštetih sta povedala tudi Anton Kastelic, predsednik čebelarskega društva Stična in Nace Kastelic, predsednik Sveta krajevne skupnosti Temenica. Učenci pa so z deklamacijo, petjem, plesom in igranjem na harmoniko poskrbeli za zanimiv in pester program.

 

 

SREČANJE PODRUŽNIČNIH ŠOL v Štangarskih Poljanah

V četrtek, 23. 5. 2024, so se učenci podružnične šole Temenica udeležili tradicionalnega srečanja podružničnih šol treh občin, ki je letos potekalo v Štangarskih Poljanah. Srečanja se je udeležilo okoli 150 učencev z učitelji iz podružničnih šol Primskovo, Velika Kostrevnica, Šentlovrenc ter naše podružnične šole.

Ob prihodu v Štangarske Poljane so nas prijazno sprejeli tamkajšnji zaposleni in učenci. Vabilu sta se odzvala ravnateljica  Osnovne šole Šentvid pri Stični Angelca Mohorič in ravnatelj Osnovne šole Šmartno pri Litiji Tomaž Rozina, ki nas je tudi pozdravil in prijazno nagovoril.

Učenci PŠ Štangarske Poljane so otvorili kulturni program, dobrodošlico pa je vsem povabljenim gostom zaželela vodja PŠ Štangarske Poljane Petra Ivanušič, ki je program tudi povezovala.

Učenci iz vseh podružničnih šol so se nato predstavili z zanimivim kulturnim programom. Vsak obiskovalec je dobil spominek za srečo, ki nas bo spominjal na to srečanje.

Po končanem kulturnem programu  so se vsi učenci zbrali na šolskem igrišču, pomalicali in se medsebojno družili. Srečanje so nadaljevali s pohodom v Veliko Štango, kjer so se na igrišču na Komunu športno udejstvovali, na koncu pa še posladkali s sladoledom. Dan je minil v prijetnem druženju in izmenjavi dragocenih izkušenj.

Polni novih vtisov in stkanih prijateljstev smo se vrnili v Temenico.

 

UČNI ČEBELNJAK V TEMENICI

Udeleženci čebelarskega krožka smo že od samega začetka imeli željo po lastnem čebelnjaku. Gospod Anton Kastelic, predsednik čebelarskega društva Stična, nam je pri tem pomagal, saj je vedel, da ima Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, na zalogi čebelnjak, ki ga je dobil v dar od predsednika ČZS. Za le-tega je iskal primeren prostor pod soncem.

Naša želja je bila tako močna, da smo si že poslikali panjske končnice.

Po nekaj kratkih sestankih smo s skupnimi močmi našli primeren kraj v neposredni bližini  naše podružnične šole. Z učenci smo pridno opazovali dogajanje in sproti dokumentirali napredek.

Kar nekaj časa smo opazovali travnik, na katerem ni bilo sprememb. No, če priznamo, so se ves čas dogajale. Najprej so nam sčistili brežino.

Nato so nam naredili plato, nasuli pesek. Si lahko mislite, kako nam je bilo v veselje kukati in opazovati delo strojev v naši bližini.

Tudi mi nismo bili vmes brez dela. Pridno smo zbirali medovite rastline in zelišča, zanje skrbeli in čakali, da nam pripravijo teren za zasaditev.

Plato so pripravili, brežino uredili.

Imamo ga, dobili smo ga, naš čisto pravi čebelnjak.

Stane Brčon in Anton Kastelic sta nam naselila obe čebelji družini.

.

Sedaj pa je čas, da začnemo z opazovanjem tistega, kar se nam je uresničilo.

Čakamo le še tisti dan, ko bomo učni čebelnjak uradno sprejeli. Kdaj? 29. 5. 2024 ob 11.00.

Hvala vsem, ki so nam pomagali pri sami izvedbi.

 

UČENCI PŠ TEMENICA NA TRAVNIKU

TRAVOBOL

PRITOŽILA SE JE TRAVA,
DA JO OD HRUPA BOLI GLAVA.
DA ROPOTAJO KORENINE,
KI SE POGANJAJO V GLOBINE,
IN KRT, KI VES DAN RIJE,
DA SE PRED SONCEM SKRIJE.
DEŽEVNIKI VES ČAS BRNIJO,
STONOGE SEM IN TJA HITIJO.
ROPOT SE NIKDAR NE KONČA,
TRAVA TRAVOBOL IMA.
ZATO ČISTO LAHNO
STOPAJ PO TRAVI,
DA JI ŠE TI NE ODMEVAŠ V GLAVI!

V torek, 14. 5. 2024, smo z učenci Podružnične šole Temenica pazili, da trava ni dobila travobola, saj smo kljub oblačnemu vremenu izvedli naravoslovni dan z obiskom travnika.
Sprehodili smo se do Čagošč, do gospe Olge, ki ima še lep, pisan in nepokošen travnik. Tam smo nadaljevali z delom po postajah na travniku. Na postajah smo uporabljali vsa svoja čutila in si tako ogledali travniške živali, iskali različne cvetlice, jih poimenovali in vonjali, tipali liste in stebla, ter odkrili, da je na travniku zelo veliko vrst trave. Postavili smo se v vlogo detektivov in na travniku iskali različne travniške zaklade. Po koncu našega raziskovanja smo se igrali različne igre in se posladkali z dobrotami, ki nam jih je pripravila gospa Olga.
Nato smo se polni novih znanj in lepih izkušenj vrnili nazaj do šole.

Najlepše se zahvaljujemo gospe Olgi za prijazen sprejem in čas, ki si ga je vzela za nas.

 

NARAVOSLOVNI DAN V TEMENICI

Včeraj, 8. 5. 2024, smo učenci PŠ Temenica imelo naravoslovni dan z naslovom Poskusi z vodo. Voda nas je res kar dodobra preizkušala, saj je že od ranega jutra močno deževalo.

Prvo uro so nas obiskali iz Komunalnega podjetja Grosuplje, in sicer maskoti Kapljica in Listek v spremstvu. Pripravili so zanimive vsebine na temo ločevanja odpadkov, v katerih so učenci izredno uživali. Ob vrnitvi v učilnice po malici, nas je dim iz hodnika – imeli smo namreč nenapovedano evakuacijo. Z učenci smo mirno in previdno zapustili prostor, gasilci pa so pregledali šolske prostore, jih prezračili in preverili morebitno število ponesrečencev.

Pokazali so nam načine gašenja z gasilnim aparatom in vodnim curkom, v katerih so se preizkusili tudi učenci. Nekateri mokri, a polni zadovoljstva, smo se odpravili v učilnico, kjer smo naredili nekaj poskusov z vodo. Ugotavljali smo, ali se olje meša z vodo, zakaj les plava na vodi ter zakaj je lažje prelivati z zalivalko kot navadnim loncem.

Dan je bil pester, zanimiv in poln novih znanj.

Gasilskemu društvu Temenica se zahvaljujemo za pomoč in pripravljenost pri izvedbi požarne vaje.

 

PROSLAVA OB TREH PRIHAJAJOČIH PRAZNIKIH NA PŠ TEMENICA

V petek, 26. 4. 2024 smo se učenci in učitelji PŠ Temenica zbrali v praznično okrašenem preddverju šole, kjer je potekala proslava ob treh prihajajočih praznikih – dnevu upora proti okupatorju, prvem maju in devetem maju. Program, ki so ga povezovali Kaja Praznik, Ajda Kemperle, Eva Fajdiga in Mitja Adamlje so tudi tokrat oblikovali tretješolci PŠ z recitacijami in pesmimi na domovinsko tematiko.

Napovedovalci so po odpeti himni uvodoma predstavili pomen vseh treh praznikov, 27. aprila, dneva upora proti okupatorju, ki je eden izmed pomembnih mejnikov slovenske zgodovine, ko so se naši predniki uprli okupatorju in pričeli zgodovinski proces nastanka samostojne države Slovenije. 1. in 2. maj , ko obeležujemo mednarodni praznik dela v spomin na dogodke leta 1886, ko so v Chicagu množično demonstrirali delavci z zahtevo po izboljšanju njihovega socialnega položaja, ter 9. maj dan Evrope.

Proslavo so zaključili s sklepno pesmijo Lepo je v naši domovini biti mlad, ki je bila tudi uvod v prvomajske počitnice, katerih se učenci zasluženo veselijo.

 

 

VSESLOVENSKO PETJE S SRCI NA PŠ TEMENICA

Po naši tradiciji je zavetnik sveti Jurij na 23. aprila prinašal vejico v hišo za dobro letino. Na ta dan, ki nas povezuje z obiljem in srečo, je po celotni Sloveniji potekalo Vseslovensko petje s srci.

Dogodku, ki je letos potekal že šestič, smo se pridružili tudi učenci in zaposleni na PŠ Temenica in 23. aprila je pesem zadonela tudi iz našega hrama učenosti.

S skupnim petjem smo povezali energijo zvoka in moč besede. Povezali smo se sami s seboj in z drugimi v celoto, ki je prežeta z vibracijo ljubezni, radosti in miru.

Pri tem nas je vodila misel »Pesem je nit, ki povezuje ljudi«.

 

OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE SMO PONOVNO NAPOLNILI FERDOVI KNJIGOBEŽNICI

23. aprila povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Ta dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Leta 1995 je Unesco razglasil svetovni dan knjige in praznik je tudi tesno povezan s književnostjo, saj sta tega dne leta 1616 umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V začetku meseca smo na matični šoli in na naši podružnici v Temenici začeli zbirati knjige z namenom, da ponovno obudimo naši knjigobežnici, saj nam je v njih primanjkovalo knjig.

Knjigo, ki jo vzamete v knjigobežnici, doma preberete in jo vrnete nazaj, hkrati pa vas naprošamo, da lahko tudi darujete kakšno, ki je pa doma ne potrebujete več in ima otroško, mladinsko leposlovno in poučno literaturo. Če ste ustvarjalni, lahko v knjigi za naslednjega bralca pustite kazalko, morda tudi kakšno sporočilo, prebrano misel za naslednjega bralca.

Ob tej priložnosti se vam iskreno zahvaljujemo, saj smo z vašo pomočjo zbrali 139 knjig, ki jih bomo dali v obe knjigobežnici z namenom, da širimo bralno kulturo. Želimo vam, da bi večkrat odprli Ferdovo knjigobežnico in da ponovno skupaj ustvarjamo cilj ­– spodbujati branje in širiti bralno kulturo.

Vabljeni tudi k ogledu posnetka:

Knjigobežnica.

 

4. ČEBELARSKA ULICA

V soboto, 13. aprila 2024, smo se tretješolci PŠ Temenica udeležili 4. čebelarske ulice v Ivančni Gorici.

Organizatorji so nam pripravili zanimiv program. Z deklamacijsko točko Ciciban in čebela smo nastopili tudi mi. Poleg pestrega programa je bila na voljo tudi raznovrstno ponudba na stojnicah, za dodatno zabavo pa bo poskrbel Ansambel Foksnerji.

 

 

 

Dostopnost