Obisk pri šentviških delodajalcih

Kot je znano, se Šentvid ponaša z dolgo gospodarsko tradicijo. V sklopu šolskih programov smo želeli še posebej opozoriti na možnosti zaposlovanja v domačih krajih. Šentviškim šolarjem sta tokrat prijazno odprla vrata Mizarstvo Vencelj in Iskra Baterije.

Mizarstvo Vencelj je družinsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami na področju izdelave notranje pohištvene opreme predvsem za tuje trge. Njihova proizvodnja je opremljena s sodobnimi industrijskimi lesnoobdelovalnimi stroji, kar jim omogoča tudi izdelavo večjih serij pohištvene opreme. Direktor g. Andrej Vencelj je skupino devetošolcev še posebej opomnil na nujnost znanja tujih jezikov in predvsem na upoštevanje dogovorjenega. Brez teh nujnih predpostavk ni uspeha nikjer, ne v izobraževanju in še manj v poslu. G. Vencelj je predstavil proizvodnjo in učence prijazno povabil k pogovorom o možnostih štipendiranja in zaposlovanja. Ob slovesu jih je razveselil še z uporabnim darilom.

Iskra, s poslovno enoto Baterije in potenciometri, v Šentvidu nadaljuje s programom podjetja Baterije Zmaj, ki je eno najstarejših proizvajalcev baterij v Evropi. Poglaviten segment programa je področje profesionalnih baterij, kjer so postali vodilni proizvajalec v Evropi in je prodaja usmerjena predvsem na zahodnoevropska tržišča. Direktor g. Jože Rus je učencem strokovno razkazal proizvodni proces. Poudaril je, da že od samih začetkov delovanja nenehno vlagajo v znanje, tehnologijo in razvoj. Uspeli so se prebiti v sam vrh evropskih proizvajalcev baterij, veliko pozornosti v podjetju pa namenjajo tudi skrbi za okolje. V kratkem načrtujejo tudi večjo investicijo in širitev proizvodnje. G. Rus je poudaril pomembnost šolanja in velike možnosti zaposlovanja različnih profilov poklicev.

Učenci devetošolci so z zanimanjem sprejemali informacije. Teh ni nikoli preveč, še zlasti ne ob tako pomembni prelomnici kot je izbira nadaljevanja šolanja in bodočega poklica. Z učenci želimo nadaljevati z obiski še pri drugih delodajalcih in tudi na ta način spoznavati trg dela in poklicev.