Naravoslovni in likovni tabor

Tretji vikend v septembru je bil za učence OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični zelo ustvarjalen in poučen. Na naravoslovnem in likovnem taboru, ki ga šola že šestič organizira ob slovenski obali v CŠOD Breženka v Fiesi, je uživalo oseminštirideset učencev od 6.-9. razreda.

Tema letošnjega tabora so bile ribe in ribolov. Ustvarjalni in raziskovalni tabor se je pričel s prikazom uporabe ribolovne palice in priprave vabe. Z vsem tem nas je seznanil ribič Marino. Z njegovo pomočjo so se udeleženci tudi preizkusili v ribolovu s pomola v Fiesi. Sreča je bila na njihovi strani, saj so ujeli nekaj rib.

Naslednji dan jim je mag. Aleš Bolje pojasnil osnove biološke in oceanološke značilnosti gospodarsko pomembnih ribjih vrst slovenskega morja, predstavil načine ribolova pri nas ter jih podučil kako ločijo svežo ribo od stare. Naravoslovci so se z barko odpeljali do školjčišča, kjer gojijo školjke. Pot so nadaljevali do prave ribiške barke ter z varne razdalje opazovali dvig ribiške mreže. Svoj ulov je ribič prinesel na njihovo barko in odgovarjal na njihova zanimiva vprašanja.

Naravoslovci so v času tabora z velikim zanimanjem raziskovali sistematiko rib in različne vrste ribolova. Pripravljali so se na tekmovanja, izvajali kemijske poskuse, raziskovali živali in rastline, ki so jih našli na obali in v morju.

Likovniki so se seznanjali z različnimi likovnimi tehnikami, ki so jih tudi sami preizkusili. Na temo RIBE so tako ustvarjali v tehniki Quilling (sestavljanje oblik iz zvitih papirnatih trakov), slikali s pasteli in oblikovali »vitraže« iz papirja. V kratkem času so uspeli izdelati veliko čudovitih izdelkov, ki so bili predmet razstave v šolski avli.

Še posebej so se likovniki potrudili z izdelavo morske deklice velikanke. Skozi odprtino za obraz so kukali zvedavi otroški pogledi, ter se pretvarjali, da so prav oni čudovite pravljične lepotice.

Udeleženci tabora so v nedeljo polni lepih vtisov prišli domov, a že komaj čakajo na naslednje šolsko leto, ko bodo ponovno prepletali raziskovalne in ustvarjalne niti.

Mentorji: Marija Zajc, Nina Pavlin, Jelka Rojec, Emilijan Grgić in Sabina Rozina