Teden mobilnosti na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

Učenci in delavci Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični smo se med 16. in 22. septembrom 2023 pridružili akciji Evropski teden mobilnosti, ki je letos potekala pod sloganom Varčne poti. Glavni cilj projekta je spremeniti potovalne navade otrok v šolo ter posledično zmanjšati množično uporabo motornega prometa v okolici šole.

Zavedamo se, da je trajnostna mobilnost zelo težko združljiva s sodobnim načinom življenja, zato smo se tokrat odločili za drugačno obliko sodelovanja. Učence, ki živijo v neposredni okolici šole, smo spodbudili, da v času akcije prihajajo v šolo peš ali s kolesi.

Učenci vozači so izstopali na avtobusni postaji v središču Šentvida in v spremstvu učiteljev prihajali do šole peš in tako izvedli akcijo »PEŠBUS«.  Potrdilo se je, da je predvsem v jutranjem času v okolici šole promet zelo gost, zato šolska pot skozi Šentvid ni najbolj varna.   K izboljšanju razmer je pripomogla tudi omejitev hitrosti vožnje v tem predelu.

Za bolj varen prihod učencev v šolo so poskrbeli tudi člani ZŠAM Ivančna Gorica, ki s svojo prisotnostjo opozarjajo voznike na upoštevanje prometnih pravil. Za vso pomoč skozi celotno šolsko leto se jim zahvaljujemo.

V ponedeljek, 18. septembra 2023, je bila izvedena delavnica, t. i. popravljalnica koles. Te delavnice se je udeležilo okrog 120 učencev. Gospoda serviserja, predstavnika podjetja UniBike, sta opravila hitri servis koles in predstavila vlogo ter pomen kolesa. Največ časa pa sta namenila pripravi oz. vzdrževanju koles učencev.

Učenci so lahko tudi sodelovali v praktičnem delu delavnice – pri kontroli zračnic in naper, mazanju, vožnji. Serviserja sta pregledala tudi šolska kolesa in poskrbela za njihovo tehnično brezhibnost. Za vse nasvete in dobro opravljeno delo se jima najlepše zahvaljujemo.