Svetovni dan poezije

Na naši šoli smo se drugič pridružili praznovanju svetovnega dneva poezije. V šolski avli in pri vhodu v prvo triletje si je možno ogledati predstavitev na to temo, še posebej pa lepo vabljeni k poslušanju zvočnega posnetka Minute za poezijo, ki so ga z dobro voljo med delovnim utripom na šoli, posneli naši devetošolci.

POSNETEK: Minute za poezijo

Krajšajte si čas z branjem pesmi in rim, obiščite knjižnico, ki je prava zakladnica pesniških zbirk, veliko jih lahko najdete tudi na spletu, pišite, ustvarjajte, predvsem pa uživajte. Ja, da se!

Koordinatorica dejavnosti: Jana Zupanc, prof.

21. marec – Svetovni dan poezije praznujemo od leta 1999, ko je organizacija UNESCO na konferenci v Parizu razglasila ta dan za spodbujanje branja, pisanja in učenja o poeziji z namenom, da podpre poetično izražanje v raznolikih jezikih. Obenem je to tudi priložnost, da zaživi ustvarjalnost, da se sliši in odmeva pesem.

Vsaka pesniška oblika je edinstvena, a vsaka odraža univerzalno naravo človeške izkušnje – našo težnjo po ustvarjalnosti, ki presega vse meje. To je moč poezije. Vir: (iz posvetila generalne direktorice ZN Audrey Azoulay za leto 2022)

Leto 2023 je med drugim tudi leto spomina na pesnika Karla Destovnika –  Kajuha, ki ga je razglasila vlada ob 100. obletnici njegovega rojstva.

                                                KAJUHOVO LETO

Karel Destovnik je ustvarjal pod številnimi psevdonimi, med katerimi je najbolj znan seveda Kajuh, njegovo partizansko ime. Foto: Arhiv NUK

V Narodni in univerzitetni knjižnici si je v avli pred Veliko čitalnico možno ogledati razstavo o pesniku z naslovom Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik – Kajuh (1922-1944).

Za Kajuhove pesmi sta značilni brezmejna sreča in brezmejna žalost, preplet družbenega aktivizma in intimne izpovedi, hrepenenje po boljšem svetu, ki ga je potrebno na novo zgraditi; povzeto po Vir: Karel Destovnik Kajuh: 100. obletnica rojstva | Narodna in univerzitetna knjižnica – spletna stran (uni-lj.si)

Pesnik kljub težkim družbenim razmeram ni izgubil poguma in njegove pesmi pričajo o upanju, nežnosti in človečnosti, kar izraža njegovo veličino.

Karel Destovnik – Kajuh: Drobna pesem

Jaz sem
         droben, droben list,
ki drevo
         mu daje hrano.
To drevo
         iz zemlje rase,
zemlja
         pa je vir življenja,
in življenje
         vir človeštva,
in človeštvo,
         to je hrast,
ki človeku
         daje rast.

Še kaj več pa na spodnjih povezavah: