Spoznavanje okolja v Radanji vasi

V manj kot mesecu dni smo z učenci Podružnične šole v Temenici preživeli skorajšnja dva dopoldneva v druženju na dveh posestvih z dvema prav posebno prijaznima gospema, ki vsaka na svoj način in v svojem okolju počneta izjemne stvari. Pouk spoznavanja okolja in naravoslovni dan smo izvedli v domači pokrajini na posestvu ga. Otilije Grad Barle v Mačkovcu pri Čatežu in na domačiji družine Koleša v Radanji vasi pri Temenici.

Preživeti pouk na prostem, kjer se ponuja nešteto možnosti za doseganje različnih ciljev s področja naravoslovnih vsebin in izkustvenega učenja, je tako za učence kot za učitelje prav posebni izziv.

Posebno druženje polno raziskovanja in odkrivanja vsega živega je potekalo na sončno sredo, 16. 6. 2016, na vrtu in okolici doma družine Koleša, ko nas je sprejela mama našega drugošolca Jerneja, ga. Saša Koleša. Popeljala nas je po njihovem res čudovito pisanem zeliščno – zelenjavnem vrtu in gredicah, na katerem je zaradi raznolikosti in barvitosti rastlinja, ki je v teh tednih v polnem cvetenju, pravi pravcati dom za številne žuželke, čebele, kobilice, pikapolonice in ostale živali. Njihov vrt, ki je od lani še bogatejši in še bolj pisanih barv, postaja pravi učni poligon, za katerega si iskreno želim, da ga v bodoče obišče čim več učencev vseh okoliških šol v občini Ivančna Gorica. Ga. Saša se je izkazala kot odlična učiteljica in učenci so pod njenim mentorstvom izdelali kamilično olje, sledili postopku izdelave zeliščne soli, spoznali življenjski krog rastline (od semena do odrasle rastline), povonjali in primerjali med seboj različna doma izdelana mazila ter si ogledali in primerjali med seboj dve vrsti sušilnic (na drva in za sušenje na prostem). Med drugim smo si ogledali tudi mlade piščančke kokoši nesnic, jih nahranili in ponovili, kaj vse potrebujejo živali (poleg hrane!) za svoj normalen življenjski razvoj. Ogledali smo si tudi doma narejena naravna mila in za preizkušanje, kako dišeča in uporabna so, dobili v dar celo vsak svojega.

Lahko samo zapišem, da smo se na obeh posestvih in druženjih imeli res prijetno, poučno in pustolovsko (sploh na drevesnih hišicah in raziskovanju ter uporabi kompostnega stranišča pri ga. Otiliji, enako pri opazovanju z lupo vseh živih migetajočih organizmov, ki se skrivajo po cvetovih, na listih in steblih pri Koleševih, sploh številne listne uši na bobu pod lupo so pri učencih izzvale neizmerno začudenje) in da smo k mozaiku našega vedenja in spoznanj dodali veliko novih izkušenj, ki jih ne bomo kar tako pozabili. Resnično si želim, da se delovanje na obeh posestvih v tako sonaravnem duhu nadaljuje, gospe Otiliji in gospe Saši pa še enkrat iskrena zahvala za nepozabne preživete ure v njuni družbi.