Šola v naravi – Pohorje

10. 1. 2022: 1. dan šole v naravi na Svetih treh kraljih na Pohorju

V zasneženi Pohorski pravljici smo se udobno nastanili v hotelu Jakec in se okrepčali z dobrim kosilom. Sonce se je večji del dneva skrivalo za oblaki in veter je bril. Kljub temu smo se pogumno odpravili na smučišče. Ko smo si nadeli čelade, obuli smučarske čevlje in jih vpeli v vezi, smo si le stežka predstavljali, da bi nam smučanje lahko bilo všeč. No, za tiste, ki smučajo že dlje časa in so kmalu odšli na vlečnico, to ne velja, veliko pa nas je čistih začetnikov. Po prvih vajah smo se vzpeli na manjši hribček in vadili plug in ustavljanje. Dve uri sta prehitro minili in vsi smo bili zadovoljni s svojim napredkom.

Tudi pouk, ki je sledil, je potekal zelo intenzivno. Lotili smo se pisanja utrinkov dneva, sestavljali origami žabico in naredili nekaj matematičnih meritev.

Po večerji je sledil še nočni pohod do razgledne točke, od koder smo v soju luči opazovali Slovensko Bistrico. Prijetno utrujeni smo zaključili dan.

11. 1. 2022, 2. dan šole v naravi

Zbudili smo se v jasno, mrzlo jutro. Veter še ni pojenjal. Vedeli smo že, kaj približno nas čaka. Nekateri smo se smučanja skozi cel dan veselili, drugim je bil to izziv, tretjim pa je to povzročalo veliko skrbi.

Po zajtrku smo se takoj pripravili na smučanje, kjer smo se nekateri po začetnem ogrevanju na hrib podali  z vlečnico. Ostali smo še »štanfali« in vadili zavoje in ustavljanje. Po eni uri vaje je zeleno luč za na vlečnico dobila še ena skupina učencev, kar je motiviralo ostale, da smo se še bolj pridno trudili, da bi dobro zavijali, da bi si vlečnico prislužili čimprej. Med odmorom smo spili vroč čaj in na smučišču vztrajali še do kosila.

Po popoldanskem smučanju nas je čakal pouk. Danes smo se ukvarjali predvsem z angleščino in nepravilnimi glagoli.

Učitelji nam ves čas pomagajo, da bi bili naši odnosi in obnašanje čim boljši. Tudi na tem področju se moramo še veliko naučiti.

Ko je napočil večer, smo se igrali igro srečnih številk Bingo. Igra je bila napeta, sreča pa je doletela sošolca, ki je dobil kar tri posebne kupončke, ki jih bo vnovčil pri urah športa.

Večer je bil prav poseben še zato, ker smo praznovali rojstni dan sošolke. Prav skrivnostno je v hotel prispela sladka knjiga velikanka. Prižgali smo svečke, zapeli, risali in se posladkali. Vsi se zahvaljujemo.

Le kaj nam bo prinesel tretji dan?

12. 1. 2022, 3. dan šole v naravi

Je res že tretji dan?

Izkazalo se je, da nam športne aktivnosti na snegu, skupinske in ostale naloge zapolnijo večji del dneva. Sončno vreme nas še vedno spremlja, lesketajoči sneg pa se pri -12°C prav dobro počuti. Naše smučarsko znanje dobro napreduje. Sprva smo mislili, da je vse lahkotno, ko opazujemo druge in veselo kažemo na napake drugih. Požrtvovalni učitelji pa le niso odnehali in so vztrajali, da zavijemo levo in desno in pravilno zaustavimo. Danes smo bili že vsi na vlečnici-JUHEJ! Po strmini smo se spuščali, včasih trdo pristali na tleh, čedalje bolj pogosto pa smo uživali v sinhroni vožnji.

Kosilo je bilo zopet odlično.

Pri pouku smo opravili pravo preverjanje znanja. O, kako smo napenjali možgančke, da je kar bolelo.

Zvečer pa smo se razdelili v skupine in opravili Lov na lisico. Krajša orientacija okrog hotela nam ni delala preglavic. Odgovori na logična vprašanja pa so bili pogosto nelogični. 😉

Najbolj napeto je bilo tekmovanje v bowlingu. Keglje smo podirali kot za stavo. Zdelo se nam je vrhunsko. Čas je kar prehitro minil.

Ves teden pripravljamo sobne grbe in oblikujemo program za v četrtek, ko se bodo predstavile sobe. Le kako se bomo izkazali?

Pa še to: Lepo pozdravljamo vse, ki nas berete. Verjetno vas premalo pogrešamo, ker se imamo zelo dobro.

13. 1. 2022, 4. dan

Jutri gremo že domov? A je to res možno?

O, kako smo bili ponosni, ko so nam učitelji smučanja malo pred kosilom dovolili, da smučamo prosto, po svoje. To pomeni, da nam zaupajo, da bomo smučali dobro, previdno in odgovorno. Glede na to, da smo bili v ponedeljek mnogi prvič na smučeh, še več nas ni bilo še nikoli na vlečnici… Poglejte nas sedaj! Pripravljeni smo na pravo tekmovanje v veleslalomu, ki so nam ga napovedali za popoldne.

Kosilo, kratek počitek, potem pa tekmovanje. Na smučišču so bili »količki« že postavljeni. Srce nam je začelo biti hitreje. Tokrat gre zares! Radi bi bili dobri, najboljši ali pa vsaj ne najslabši. Spustili smo se po strmini in pokazali vse, kar zmoremo. In to je bilo dovolj. Pravzaprav smo vsi zmagovalci, ker smo na način premagali sebe. Vsak dan  nadeti smučarko opremo, si naložiti smuči in palice, jih odnesti na smučišče, premagati strah pred zahtevnimi manevri na smučišču, strah pred tem, da se nam bo kdo smejal in pred tem, da se ob padcu morda ne bomo znali pobrati ter pred bolečino, ki so jo povzročali padci, tesni smučarski čevlji, strah, včasih pa tudi prepolni trebuščki dobre kuhinje in sladkarij iz naših torb.  Zdaj vemo,  zakaj je teden tako hitro minil. Časa za postavanje, lenarjenje in snovanje neumnosti ni bilo. Še prosi čas smo morali uporabiti za pripravo zadnjega večera »soba se predstavi«. Se ve, da se moramo na to dobro pripraviti, saj bi se radi prikazali kot dobra ali pa najboljša soba.

Popoldanskega učenja se sicer nismo veselili, a vemo, da nam ne uide, v resnici pa je bilo prav poučno. S pomočjo poskusa, smo ugotavljali, zakaj se sneg hitreje topi na plošči iz kovine, kot pa na leseni ali stiroporni plošči. Tudi Pohorski zemljevid smo proučili in z njegovo pomočjo prišli do mnogih zanimivih podatkov o naši lokaciji in okolici.

Čaka nas še zabavni večer…

14. 1. 2022, 5. dan šole v naravi

Zadnji dan naše prve šole v naravi.

Včerajšnji večer je bil res zabaven. Imamo igralske, pevske, pesniške in druge talente. Ko jih v popolnosti razvijemo, mogoče še slišite za nas.

Kar ne moremo verjeti, da nam je kljub neugodnim časom uspelo. Ves čas nas je spremljalo idealno vreme in…. idealen jedilnik. Trudili smo se za urejenost sob in prijaznih odnosov. Najpomembnejše pa je, da smo se naučili smučati.

Naš prihod danes pričakujte ob 16. uri.

Se veselimo vrnitve.