Gostovanje učencev iz Grund- und Mittelschule Hirschaid

V nedeljo 24. 9. 2017 je šola v večernih urah sprejela učence iz Grund- und Mittelschule Hirschaid. Za njimi je bila dolga 10-urna pot, vendar je bilo veselje ob ponovnem srečanju z našimi učenci neizmerno. Obiskalo nas je 12 učencev v spremstvu učitelja Michaela in učiteljice Katje, ki bodo v prihodnjem tednu spoznavali naš kraj, občino, glavno mesto in tudi delček prelepe slovenske obale.

Prisrčno dobrodošli! Herzlich Willkommen!

ŠOLA, ŠENTVID PRI STIČNI, MULJAVA … (ponedeljek, 25. 9.)

… Krka in Krška jama ter Gradišče so bile naše postojanke današnjega dneva. Zjutraj smo se ob čaju zbrali v jedilnici in počakali še devetošolce, da se nam pridružijo. Skupaj smo si ogledali šolske prostore. Učenci iz Nemčije so pohvalili čistočo naše šole, urejenost avle in učilnic ter nasploh celotno šolo. Nato smo nekaj časa preživeli še v telovadnici, na plezalni steni, se ustavili še v plesni učilnici ter se preizkusili še v moči na fitnes napravah. Sledil je ogled Šentvida in nato kosilo. V popoldanskih urah smo se odpravili na voden ogled Jurčičeve domačije, kjer nas je sprejel tudi podžupan gospod Tomaž Smole. Sledil je ogled Krške jame. Zanimivo je bilo pogledati fotografije izpred nekaj dni, ko je voda še tekla preko glavnega vhoda, danes pa je bil vhod že prehoden in se je voda toliko umaknila, da smo si varno ogledali jamo. Dan smo zaključili z okusno večerjo na Gradišču.

Prijetno domače. Angenehm und gemütlich.

UČENJE NEMŠČINE, UČENJE SLOVENŠČINE IN OGLED PRESTOLNICE (torek, 26. 9.)

Ker 26. 9. obeležujemo evropski dan jezikov, je dopoldanski program nemških (in naših)učencev minil v znamenju večjezičnosti. Po jutranjem pozdravu v nemškem jeziku, ki smo ga zaslišali iz šolskega radia, smo se pri uri slovenščine pridružili 6. razredu. Učenci so bili razdeljeni v skupine in se naučili nekaj izrazov o živalih ter izdelali tudi zanimive dvojezične plakate. Sledila je ura angleščine pri najmlajših, kjer je bilo na zanimiv način predstavljeno zgodnje učenje tujih jezikov. Po kosilu smo za kratek čas pri pouku neobveznega izbirnega predmeta obiskali še učence 4., 5. in 6. razreda. Učenci so pripravili kratke predstavitve in zapeli nekaj pesmic. Nemški učenci so bili navdušeni nad tem, koliko učencev se na naši šoli uči nemškega jezika. Popoldne smo preživeli ob prijateljskem druženju v Ljubljani. Z vzpenjačo smo se popeljali na grad, si ga ogledali in se nato podali še skozi mesto. Sledil je »samostojen« ogled Ljubljane in učenci so imeli možnost, da si še sami malo ogledajo center Ljubljane. Vreme je bilo tudi danes kot naročeno (ne včeraj ne danes nismo potrebovali dežnikov J.)Prijetno popoldne smo zaključili z večerjo v šolski jedilnici.

Več jezikov znaš, več veljaš. Je mehr Sprachen du sprichst, desto mehr bist du Mensch.

OD HLADNE (A PREČUDOVITE) POSTOJNSKE JAME DO PRIJETNIH SONČNIH ŽARKOV (sreda, 27. 9.)

V sredo smo skupno druženje pričeli z vožnjo proti Postojnski jami, ki je navdušila naše nemške goste. Učitelj Michael je rekel, da je Postojnska jama nekaj najboljšega kar premore Evropa. Čudovita igra narave. Sivi oblaki so nas spremljali še nekaj kilometrov in nato … končno morje in sonce. Nastanili smo se v Žusterni v Kopru. Takoj po kosilu smo odšli na plažo in najbolj pogumni so zaplavali v morju. Ker je bilo malo vetrovno, je skupina učencev nadaljevala s kopanjem v notranjih bazenih Žusterne, druga skupina pa se je še malo prepustila sončnim žarkom. Po večerji smo se srečali še z učenci 8. razreda, ki so v lanskem šolskem letu sodelovali pri izmenjavi, a so ravno ta teden v šoli v naravi v Fiesi. Sprehodili smo se do Kopra, šli na sladoled in seveda naredili še skupno fotografijo ter se prijetno utrujeni odpravili proti Žusterni.

Spomini ostanejo. Erinnerungen bleiben.

SKUPNO DRUŽENJE SE POČASI ZAKLJUČUJE (četrtek, 28. 9.)

Četrtkov dan je bil morsko obarvan. Zbudili smo se v sončno jutro in se takoj po zajtrku odpeljali v Fieso. Tudi danes se nam je pridružila skupina osmošolcev in peš smo se odpravili do Piranske cerkve ter se prepustili čudovitemu razgledu. Sledilo je samostojno pohajkovanje po središču Pirana. Čas je ob prijetnih trenutkih hitro minil. Vrnili smo se v Fieso, se odpeljali na kosilo v Žusterno in popoldne pot nadaljevali v Portorož. Najbolj pogumni so s portoroškega pomola skočili v morje. Ko smo se vrnili v Fieso, da bi odložili osmošolce, nas je s svojim obiskom prijetno presenetil gospod ravnatelj. Pozdravil je učence in se poslovil od naših nemških prijateljev. Tudi osmošolci so se morali žal posloviti in tekle so tudi solze. Vrnili smo se v Žusterno in se po večerji še malo podružili ter strnili vtise preteklega tedna.

Bil je super teden. Es war eine ganz tolle Woche.

SLOVO, SOLZE IN NEPOZABNE DOGODIVŠČINE

Druženje z nemškimi prijatelji se je danes izteklo. Po zgodnjem zajtrku smo se odpravili iz Žusterne in okoli devete ure prispeli na železniško postajo v Ljubljano. Imeli smo še nekaj minut, da smo se (večinoma s solzami v očeh) poslovili od nemških sovrstnikov in jim pomahali v slovo. Bilo je težko, kajti preživeli smo fantastičen in nepozaben teden. Izkušnje, ki smo jih vsi skupaj pridobili so neprecenljive in spomini bodo ostali za vedno.

Ob koncu se je potrebno zahvaliti učencem 8. in 9. razreda, ki so cel teden vestno in zavzeto sodelovali pri projektu mednarodne izmenjave – Maks Ponikvar, Vid Habič, Ana Strah, Sara Kavazović, Špela Hribar, Manca Koščak, Zala Vidic, Valeriia Kravchenko, Ana Barbara Poljšak, Klara Verbič, Hana Kavšek, Benjamin Kutnar, Ana Adamlje, Zala Miklič, Mirjam Zvonar, Vanja Pevc in Martina Šmid.