Slovenski tradicionalni zajtrk

V petek, 19. novembra smo v šoli obeležili 11. tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se je namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Učenci so tradicionalni zajtrk, pripravljen iz kvalitetnih živil lokalnih proizvajalcev, zaužili  v matičnih učilnicah. Navdušeni so bili predvsem nad kruhom iz kmečke peči in maslom iz okrašenih lesenih modelčkov. Oboje bomo občasno ponudili tudi v sklopu šolske prehrane.

Na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka so učenci ustvarili tudi nekaj likovnih izdelkov in z njimi popestrili avlo razredne stopnje.