ND: Obisk hiše eksperimentov

Učenci 4. razreda so v sredo, 15. januarja 2020, obiskali Hišo eksperimentov v Ljubljani. Poskusili so se v samostojnem eksperimentiranju in raziskovanju ter dokazali trditev, da se največ naučimo, če dejavnost naredimo in izvedemo sami.

Ugotavljali so, da večja teža zveni višje, ulegli so se na posteljo z žeblji, preizkušali so se v moči in spretnosti, spoznavali so nove kemijske sestavine, poskušali so sošolca ujeti v milni mehurček. Tako so pridobili nova spoznanja, ki jih lahko uporabijo tudi pri igri in opazovanju sveta okrog sebe.

Posebno doživetje je bila tudi dogodivščina z naslovom VODOLOGIJA. Voda je zanimiva snov in iz nje so reke, morja, oblaki, dež, led. Z različnimi poskusi so odgovorili na vprašanja, kam voda izgine, če jo segrevamo, zakaj pozimi solimo ceste, kakšna je voda v morju … Z navdušenjem so »zaplavali« v dogodivščino in »napojili« svojo radovednost.

Po končanem eksperimentiranju so raziskovanje nadaljevali po našem glavnem mestu. Obiskali so Prešernov trg in se poklonili največjemu slovenskemu pesniku. Poiskali so tudi predele Ljubljane, ki so omenjeni v pesmi Čez Šuštarski most, ki jo prepevajo pri glasbeni umetnosti.

Učenci so bili vseskozi aktivni in dejavni, Obisk Hiše eksperimentov je neverjetno hitro minil, bilo jim je zanimivo in naučili so se veliko novega.