Naravoslovni tabor – Fiesa 2020

Pa smo ga dočakali, naš tradicionalni naravoslovni tabor. V petek, 18. 9. 2020, se je 27 najbolj navdušenih naravoslovcev, v spremstvu dveh učiteljic, odpravilo v Fieso na tridnevno raziskovanje. Ker so trenutne razmere v Sloveniji zaradi COVID-19 zelo specifične, smo se držali načela lanskoletnih devetošolcev, »Kar bo, pa bo«, in smo šli.

Že na avtobusu smo polni pričakovanj razmišljali o tem, kaj vse nas čaka. Po sprejemu in jasnih navodilih gospe Sonje iz CŠOD Breženka smo se razporedili po sobah, odložili prtljago ter se pripravili na terensko delo. Opremljeni s pladnji, raziskovalnimi posodicami in knjigami smo odšli proti obali ter začeli raziskovat favno in floro obale ter morja. Poleg školjk, polžev, spužev, alg, ožigalkarjev … smo našli tudi kačjerepa, ki smo se še posebej razveselili. Ves nabrani material smo odnesli v naš začasni dom, kjer smo ga nato še natančneje opazovali. Po večerji smo se zabavali s pomočjo različnih družabnih iger, plesali pred domom ob odlični glasbi, s pogovorom spletali še bolj trdna prijateljstva in ob desetih zvečer prijetno utrujeni zaspali.

Kot se za naš tabor spodobi, smo tudi letos sobotni dan začeli z jutranjo telovadbo na obali ter nadaljevali z okusnim zajtrkom v domu. Sobota je bila namenjena zdravstvenim vsebinam. Dopoldanske delavnice so vodile medicinske sestre iz ZD Ivančna Gorica. Ana, Beti, Petra, Bernarda in Tadeja so učence z zanimivimi dejavnostmi popeljale skozi pomembne zdravstvene vsebine (diabetes, pravilna prehrana, gibanje, zobozdravstvo in zelo aktualna preventivna zaščita pred COVID-19). Po kosilu in kratkem prostem času so bile na vrsti popoldanske aktivnosti. Uvod v aktivno delo učencev je naredila učiteljica Vesna. Sledilo je delo po skupinah, kjer so učenci praktično spoznavali oskrbo različnih poškodb, TPO in bočni položaj, vsebino paketa prve pomoči … Po večerji smo, tako kot vsako leto, tudi letos odšli v Piran. Sprehod je bil nekoliko drugačen, saj smo bili opremljeni z maskami in razkužili ter smo se vseskozi držali na varni razdalji do drugih ljudi. Kljub temu pa je bil obisk Pirana čaroben, saj smo se posladkali s tortico ali sladoledom ter kupili tudi kakšno malenkost za ljudi, ki jih imamo radi. Ob prihodu v dom smo hitro spakirali ter še hitreje zaspali, saj smo vedeli, da nas v nedeljo po zajtrku čaka prav posebno doživetje.

V nedeljo, 20. 9. 2020, smo po jutranji telovadbi in zajtrku zapustili Fieso in se odpravili v Koper v Škocjanski zatok. Gospa Bojana, naša odlična vodička, nas je popeljala skozi naravni rezervat. Opazovali smo živali in rastline, ki so značilne za to področje. Imeli smo res veliko srečo, saj smo med drugim lahko opazovali ribjega orla, ki je v našem okolju le gost in bo mogoče že jutri odletel drugam. Z zanimanjem smo na vrhu razglednega stolpa opazovali aktivno sršenje gnezdo ter občudovali prostranost rezervata, na dnu stolpa pa se čudili lepoti podvodnega življenja. Navdušeni, zadovoljni in polni lepih vtisov smo se po končanem ogledu odpravili proti domu. Tam so nas domači že nestrpno čakali. Naši nasmejani obrazi so jim povedali vse, tudi to, da že komaj čakamo drugo leto, ko se bomo odpravili novim raziskovalnim dogodivščinam  nasproti.