Muzikal Ujemi svoje sanje

Po sedmih izvedbah muzikala Ujemi svoje sanje, v katerih je sodelovalo več kot 50 naših učencev, mentorjev in učiteljev, na OŠ Ferda Vesela zaključujemo obsežen šolski projekt. Z radoživo energijo, zagnanostjo, predanostjo ter dovršenimi izvedbami smo navdušili okoli 1500 obiskovalcev.

Predpremierno smo muzikal uprizorili za učence naše šole v sredo, 15. maja 2024, predstavo smo šestkrat ponovili v maju za sorodnike, prijatelje in krajane, z odlomkom pa smo nastopili tudi na prireditvi ob občinskem prazniku, 31. maja.

Že ob zaključku prejšnjega šolskega leta je v pevcih mladinskega zbora začela zoreti želja po prepevanju zimzelenih pesmi večno popularne skupine Abba. Jeseni je učiteljica Nejka Omahen Šikonja po zgodbi filma Mamma Mia napisala scenarij za muzikal z naslovom Ujemi svoje sanje, vsebinsko prilagojen najstniškemu svetu. Govori o devetošolki Sofiji, ki si neskončno želi peti, a to prikriva pred svojo mamo Dono, nekoč slavno pevko, ki o svoji preteklosti ne želi govoriti. A Sofija se ne da; s prijateljicama skuje načrt, kako bo mami popestrila življenje, pri čemer pride do komičnih zapletov, pa tudi resnih pogovorov in velikih spoznanj … Zgodba se prepleta z glasbo in plesom, ki poskrbita za dodatno dinamičnost dogajanja.

Mladinski pevski zbor pod vodstvom Simone Zvonar je hitro začel s prepevanjem in učenjem besedil izbranih Abbinih pesmi, šest pevk pa je zbralo pogum za solistične nastope. V februarju so z vajami pričeli igralci pod mentorstvom Jelke Rojec, ki je poskrbela tudi za režijo, ustvarjalno kostumografijo in sceno, v katero je bil domiselno vpleten rabljen džins. Pri izbirnem predmetu likovno snovanje so jih izdelali učenci, vključila pa sta se tudi učitelja Saša Zupančič in Miha Jakopič. Nazadnje so se v projekt vključili še plesalci, ki so se pod budnim očesom Nike Gjerek naučili zanimivih koreografij, pri katerih so aktivno sodelovali tudi pevci zbora. Nekatere skladbe so izvedli s kretnjami za gluhoneme.

Pevci so vadili pri rednih pevskih vajah, plesalci v popoldanskih urah, igralci pa so začetno učenje besedil in igralskih vaj opravili kar med rekreativnimi odmori. A to za uspešne izvedbe ni bilo dovolj. Nastopajoči so kar precej časa namenili vajam tudi popoldne in ob sobotah …

V muzikal je bilo vključenih več kot 52 nastopajočih učencev. Izvedba projekta je bila tako precejšen zalogaj, ki ga je dodatno zapletla izguba domačega odra. Na šentviški šoli se je namreč v aprilu začela gradnja težko pričakovanega prizidka. Na srečo je na pomoč priskočila Krajevna skupnost Šentvid pri Stični, ki je mladim ustvarjalcem v uporabo ponudila oder kulturnega doma. Tako je 16. maja 2024, po dveh predpremiernih dopoldanskih uprizoritvah za učence šentviške šole, muzikal Ujemi svoje sanje dočakal svojo premiero. Sledili sta ji še dve ponovitvi. Vse tri uprizoritve so med gledalci požele veliko navdušenja, dvorana je bila vsakič polna do zadnjega kotička, učenci in mentorji pa so si prislužili stoječe ovacije. Abbina glasba je marsikom vzbudila občutek nostalgije, za boljše razumevanje v angleščini zapetih besedil pa so za slovenske prevode poskrbeli devetošolci pri pouku angleščine.

Pri pripravi muzikala so se povezovale in prepletale vsebine različnih predmetnih področij, od glasbene in likovne umetnosti, tehnike, angleščine, slovenščine, geografije in zgodovine. Vsi udeleženci so z vestnim in odgovornim delom ter vztrajnostjo pokazali, kako tovrstni projekti krepijo prijateljstva, vzpodbujajo medsebojno solidarnost ter mladostnike učijo soočanja z raznovrstnimi izzivi. Projekt je bil uvrščen tudi v Teden umetnosti v šoli in v vrtcu 2024, ki je v letošnjem šolskem letu podnaslovljen JAZ, TI, MI, in se je odvijal v okviru UNESCO-vega Mednarodnega tedna umetnostne vzgoje.

Iskreno se zahvaljujemo g. Edu Strahu za prijazno pomoč pri ozvočenju in luči, KS Šentvid za dvorano kulturnega doma, OŠ Stična za posojene praktikable in naglavne mikrofone, g. Mitju Poljšaku pa za podarjena sredstva. Vljudno se zahvaljujemo tudi vsem obiskovalcem za prostovoljne prispevke ter staršem in vsem našim bližnjim, da ste nas na različne načine podpirali ter tako pomagali izpeljati ta naš veliki projekt.

Povezava do posnetka predstave:

https://www.youtube.com/watch?v=Y2WFvlJ6PsA