Mini naravoslovni – likovni tabor v Temenici

V petek, 25. 5., in soboto, 26. 5. 2018, smo se na naši šoli ponovno podali na zanimivo raziskovalno-ustvarjalno dogodivščino.

Ker vsi vemo, da je doma najlepše, smo se tokrat odločili raziskovat okolico našega doma. Nastanili smo se v PŠ Temenica ter polni pričakovanj komaj čakali prve aktivnosti.

Začeli smo tako kot se za naravoslovce in likovnike spodobi – na terenu. Pod mentorstvom znane zeliščarke gospe Jožice Bajc Pivec smo nabirali zdravilna zelišča in spoznavali njihovo uporabo v vsakdanjem življenju. Odlični namazi, ki smo jih pripravili iz zelišč, so bili pika na i celotni delavnici, kjer smo poleg naštetega tudi določevali imena nabranim rastlinam ter jih narisali v vsej njihovi lepoti.

Našo dogodivščino smo v petek zvečer nadaljevali na ranču Prebil, kjer smo spoznavali konje, jih čistili, se preizkusili v jahanju ter občudovali pogum in spretnost naših učenk, ki so si že pridobile naziv Jahač 1.

Naslednji dan smo se podali na zanimivo posest »Hišo nad oblaki«. Gospod David Ilič nam je predstavil okrog 15 vrst prelepih papig, kakadujev in ostale eksotične perutnine. Posebno smo bili navdušeni nad tukani, katere smo se odločili upodobiti tudi na slikah. Gospod David je res izjemen strokovnjak na svojem področju, saj je poleg tega, da je eden izmed 7 lastnikov tukanov v Evropi, nekoč tudi sestavljal jedilnike za ptice v živalskem vrtu v Ljubljani. Prav zaradi tega smo bili zelo veseli, ker smo lahko skupaj z njim pripravili hrano za papige in le-te nato tudi hranili. Za zaključek druženja na terenu nam je učitelj Jan predstavil prav posebno žival- činčilo, ki živi v sožitju z drugimi živalmi na posestvu.

Da pa je naravoslovje še kako povezano z likovnim ustvarjanjem smo dokazali tudi s tem, ko smo peresa papig uporabili za izdelavo zelo zanimivih slik.

V teh dveh dneh smo delovali kot zelo povezana skupina. O tem priča tudi to, da smo se kratkočasili z zelo zanimivimi, preprostimi igrami, na telefone pa smo čisto pozabili.

Izkušnje in znanje, ki smo jih pridobili na taboru, ter smo jih  v soboto popoldne tudi predstavili staršem, so res neprecenljive in zelo dragocene. Prav zaradi tega že vsi komaj čakamo drugo leto.

Le kakšna dogodivščina nas čaka takrat?