Lepote dinarsko kraškega sveta

V petek, 7. junija 2024, smo se petošolci odpravili na ekskurzijo, da bi si ogledali lepote dinarsko kraškega sveta. Naša destinacija so bili trije izjemni naravni in kulturni spomeniki: Predjamski grad, Postojnska jama in Cerkniško jezero. Cilj ekskurzije je bil, da učenci spoznajo naravne in kulturne znamenitosti tega edinstvenega območja, ki so ga podrobno spoznali že pri rednem pouku družbe.

Naša prva postaja je bil Predjamski grad, ki se nahaja blizu vasi Predjama. Ta čudoviti srednjeveški grad, vklesan v strmo skalno steno, nas je navdušil s svojo mogočno lego in zanimivo zgodovino. Učenci so z zanimanjem poslušali vodiča, ki jim je pripovedoval o legendarnem vitezu Erazmu Predjamskem in njegovih pustolovščinah.

Naslednja postaja je bila svetovno znana Postojnska jama. Po prihodu smo se z jamskim vlakcem odpeljali v osrčje jame, kjer nas je pričakal veličasten podzemni svet kapnikov. Vodič je na zanimiv način predstavil proces nastajanja jam ter pomen varovanja tega naravnega čudeža. Ogled Postojnske jame je bil zagotovo eden izmed vrhuncev naše ekskurzije. Po končanem ogledu pa smo se seveda posladkali s sladoledom, kar je še dodatno popestrilo naš obisk.

 Naša zadnja postaja je bilo Cerkniško jezero, največje presihajoče jezero v Sloveniji. To pomeni, da jezero v določenih obdobjih leta izgine in se spet napolni z vodo. Sprehodili smo se po jezerski okolici in ponovili legendo o Cerkniškem jezeru, ki je, kot večina legend, povezana s prepovedano ljubeznijo.

Polni novih vtisov in znanja smo se v popoldanskih urah vrnili domov. Ekskurzija je bila za petošolce izjemno poučna in zabavna izkušnja.