GEOGRAFSKI TEDEN 2023

V tednu od 17. do 21. 4. 2023, se je na OŠ Ferda Vesela odvijal že tradicionalni geografski teden, ki je tokrat nosil naslov ZEMLJA JE VODNI PLANET. Učenci 6. razredov so pod mentorstvom Nejke Omahen Šikonja v šolski avli pripravili raznovrstno razstavo modelov, zloženk in plakatov različnih oblik vodovja; od oceanov, morij, jezer, rek, slapov pa do ledenikov in gejzirjev. Vsi učenci šole so si lahko med tednom prebrali spremna besedila, se poučili o raznolikem vodovju sveta in Slovenije ter rešili geografski kviz. Kdor je o temi želel izvedeti še kaj več, pa je lahko obiskal razstavo gradiv v šolski knjižnici, ki jo je pripravila Monika Štaut Retar.

V torek je potekalo geografsko tekmovanje v poznavanju glavnih mest 197 držav sveta. Udeležilo se ga je dvanajst učencev, ki so se pogumno spopadli z zahtevnim izzivom. Zmago je slavila Mirjam Dremelj iz 5. a, ki je v 15 minutah uspešno zapisala 144 glavnih mest in presenetljivo premagala vso konkurenco iz višjih razredov.

Sreda in četrtek sta bila namenjena spoznavanju in raziskovanjusveta. Jelka Rojec je pripravila potopisno predavanje Križem kražem po Argentini, kjer je doživeto predstavila svoje vtise iz te južnoameriške države. Manja Slak pa je s pomočjo zanimivih fotografij in videoposnetkov obujala spomine na svoje raziskovanje Mongolije. Predavanj so se udeležili učenci 7. in 8. razredov ter nekateri drugi radovedni posamezniki.

Petek je bil posvečen dnevu Zemlje. Jelka Rojec je z učenci pripravila razstavo plakatov, ki nas opominjajo na to, da o skrbi za Zemljo ni dovolj le govoriti, temveč bi morali več tudi zares ukrepati. S to mislijo v glavah so že stopili v akcijo učenci razredne stopnje, ki so čistili okolico šole, učenci predmetne stopnje pa se bodo čistilnim akcijam posvetili v mesecu maju.

Aktivnosti v sklopu geografskega tedna so se zaključile z nagradnim žrebom izmed vseh, ki so uspešno odgovorili na vsa vprašanja geografskega kviza. Na razredni stopnji je bila srečna izžrebanka Ela Kavazović iz 4. c, na predmetni stopnji pa Iva Dremelj iz 8. b.

Geografski teden je minil – zavest o pomenu voda v vseh oblikah ter njenemu ohranjanju pa, upajmo, ostaja z nami.