Devetošolci v diagnostično analitskem centru Eles

V četrtek, 23. 2. 2023, so se devetošolci odpravili na naravoslovni dan v Diagnostično analitski center v Beričevem. Tam so jim predstavniki družbe ELES v sodobno opremljeni konferenčni sobi predstavili slovenski elektroenergetski sistem ter vlogo ELESA v njem. Učenci so se srečali z izrazi, kot so daljnovod, napetostni nivo, kritična infrastruktura, in podobno. Hkrati so imeli priložnost na lastne oči videti napredna orodja za analitiko, kot so umetna inteligenca, vizualizacija in strojno učenje, kasneje pa so jih lahko tudi sami preizkusili. Strokovnjaki so jim na praktičnih primerih prikazali, kako z različnimi inovacijami izboljšujejo delo zaposlenih v elektroenergetiki, pa tudi življenje vseh nas, uporabnikov električne energije. Predstavljena jim je bila raznovrstnost poklicev, ki se imajo možnost zaposliti v tovrstnem centru.

V drugem delu so si učenci ogledali transformatorsko postajo Beričevo ter pripadajočo energetsko infrastrukturo, kot so daljnovodi različnih napetostnih nivojev, transformatorji in stikališča. Spoznali so poklic vzdrževalca ter izzive, povezane s tem delom. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko so vstopili v prostor z analitiko in sami preizkusili nekaj sodobnih orodij, kot so delovni zasloni na dotik, stenski zasloni, po višini nastavljiva miza, interaktivna miza z zaslonom na dotik ter multifunkcijska očala, ki uporabniku omogočajo vstop v virtualno, izboljšano ali mešano resničnost.

Dan je bil za devetošolce, ki so tik pred izbiro nadaljnjega šolanja, zelo poučen ter jim je ponudil dragocene izkušnje, ki so nekaterim morda dale novo idejo o poklicu, ki bi ga želeli opravljati v prihodnosti.