Zaključek Mega kviza

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižničnega informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in z Narodnim muzejem Slovenije.

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti.

V šolskem letu 2014/2015 je potekal deveti cikel MEGA kviza, ki je bil posvečen obdobju starega Egipta. Kviz je bilo mogoče reševati od sredine oktobra 2014 do sredine maja 2015.

Tudi učenci naše šole so v okviru medpredmetne povezave zgodovine in knjižničnih informacijskih znanj pod mentorstvom učiteljice Polone Kastelic in knjižničarke Katje Šuštar spoznavali stare Egipčane, njihov način življenja, se seznanjali z zgodovino raziskovanj starega Egipta, s Slovenci, ki so odkrivali dežele ob Nilu, in izvedeli, da je čas starega Egipta povezan tudi z našimi kraji. Učenci od 6. do 9. razreda so kviz reševali spomladi, skupno pa so oddali kar 155 MEGA gesel.

V zaključno žrebanje, ki je potekalo v sredo, 3. junija 2015, v Narodnem muzeju Slovenije, je prispelo 17.463 rešitev. Našim učencem sreča pri delitvi nagrad tokrat ni bila naklonjena, si pa zaslužijo vse pohvale in čestitke za zavzeto sodelovanje.