Športni dan – planinski pohod

V sredo, 30. 9. 2020 so se učenci in učenke od šestega do devetega razreda odpravili na prvi športni dan v letošnjem šolskem letu. Po razredih, so skupaj svojimi razredniki in ostalimi učitelji osvojili različne vrhove in planinske postojanke po Sloveniji.

Šesti razredi so prehodili pot od jezera Jasna do koče v Krnici. Po poti so lahko opazovali zasnežene vrhove Prisojnika, Razorja in Špika.

Iz Cerknice na Slivnico so se odpravili sedmošolci. Na vrhu jih je pričakal prekrasen razgled na Cerkniško jezero in Julijske Alpe.

Osmošolci so se iz Ljubelja povzpeli do koče na Zelenici. Ob povratku pa so se vstavili tudi na prostoru, kjer  je v času druge svetovne vojne bilo, delovno taborišče Ljubelj. Edino taborišče na slovenskem ozemlju v času druge svetovne vojne. Bilo je ena od podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen.

Na Tromejo, stičišče Slovenije, Avstrije in Italije, so se iz Rateč podali devetošolci. Z vrha, na katerem je večje število spominskih obeležij v treh jezikih, so opazovali lep razgled na Julijske Alpe, Ziljske Alpe, Krške Alpe, Visoke in Nizke Ture ter del zahodnih Karavank.

Vreme je bilo pohodnikom zelo naklonjeno. Sončen jesenski dan je postregel s prelepimi razgledi na velik del Slovenije in še dlje.

Domov so se vrnili prijetno utrujeni in polni lepih vtisov ter prijetnih spominov.