Raziskovanje ekosistemov: Mozirski gaj in Velenjsko jezero

Sreda, 17. april 2019, je bila za mlade raziskovalce iz 6. a in 6. b obsijana s soncem, odeta v pisane barve tisočerih cvetov ter potopljena v širno jezersko modrino. V učilnici na kolesih smo se odpeljali novim raziskovalnim dogodivščinam naproti, tokrat v Severovzhodno Slovenijo.

Prva postaja naravoslovnega dne je bil Mozirski gaj, park cvetja ob reki Savinji. Tam nas je pričakal učitelj Blaž, biolog, ki nam je na primerih v parku pojasnil zgradbo cveta ter razvoj rastlin od popka do ploda. Pridobljeno znanje smo utrdili z aktivnim terenskim delom ter v skupinah raziskovali parkovne rastline, risali njihove sestavne dele ter določevali njihove vrste. Po napetem spletnem učnem kvizu, v katerem je za las zmagala skupina »Tulipanov«, pa smo imeli za zaključek priložnost spoznati še prav posebno žival – velikega Madagaskarskega ščurka.

Pot nas je nato vodila do Velenjskega jezera, kjer smo nadaljevali s terenskim delom. Spoznavali smo glavne naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti slikovite Velenjske kotline, se orientirali s kompasom in zemljevidom ter raziskovali fizikalne in kemijske lastnosti vode Velenjskega jezera. Sklenili smo, da se na mestno plažo Pikinega Velenja zagotovo še vrnemo – kot raziskovalci in kopalci!

Polni novega znanja in prijetnih vtisov smo se ob 17. uri vrnili domov.