Palček Bralček in ostale bralne dejavnosti na Podružnični šoli v Temenici

“Če želite, da bi bili vaši otroci bistri, jim pripovedujte pravljice.

 Če želite, da bi bili še bolj bistri, jim pripovedujte še več pravljic.”   (Albert Einsten)

Na podružnični šoli Temenica se s knjigami in branjem srečujemo skozi celo šolsko leto.

V septembru je potekal 1. kulturni dan – začetek Bralne značke. Učenci so dan, povezan z branjem, preživeli s knjigami v rokah in v pravljičnem vzdušju. V začetku so si učenci ogledali in izmenjali svoje najljubše knjige, ki so jih prinesli od doma, nato pa prisluhnili prav posebni gostji. Ob začetku bralne značke se je učencem pridružila gospa Majda Verbič, upokojena učiteljica, ki je pripovedovala o svojih prvih srečanjih s knjigami. To je bilo v časih, ko knjig ni bilo toliko na razpolago kot jih imamo danes. S seboj je prinesla tudi nekaj slikanic iz svojega otroštva in učencem prebrala pravljico o Babici in treh vnučkih. Ob čajanki pa so učenci prisluhnili še slovenski ljudski pravljici svoje učiteljice. To je že zelo stara pravljica, ki jo je učiteljica spoznala v prvem razredu osnovne šole. Učenci so dan obeležili tudi z razstavo svojih najljubših slikanic v šolski avli.

Tekom celega šol. leta so si učenci enkrat tedensko izposojali, brali  in spoznavali knjige iz šolske knjižnice. Posebna pa so bila tudi rojstnodnevna darila ob praznovanju vsakega od njih. Vsak učenec je namesto sladkarij sošolcem in šoli podaril knjigo po svojem izboru, ki smo jo nato skupaj tudi spoznali in prebrali. V bralnem kotičku se je tako letos nabrala zbirka 14 zanimivih slikanic.

Knjige so učenci radi prebirali in se o njih pogovarjali tudi v času podaljšanega bivanja. V popoldanskem času so se igrali igro vlog, kjer so se učenci med drugim  vživeli tudi v delo knjižničark in knjižničarjev.

V marcu in aprilu so tako kot vsako tudi letos v prvih pomladnih dneh obeležili  21. marec – Svetovni dan poezije in 2. april – Mednarodni dan knjig za otroke. Prebirali in spoznavali so poezijo slovenskih pesnic in pisateljev, nekatere pesmi Anje Štefan pa tudi likovno upodobili v akvarel tehniki.

Spomladi je na Podružnični šoli oživela tudi IZPOSOJEVALNICA ČEBELIC. Povpraševanje in ponudba je bila zelo pestra in zanimiva, saj se je na kupu znašlo veliko drobnih knjižic iz Zbirke Čebelice, ki so jih prebirali tudi naši starši. Knjižice, zelo drugačne od današnjih slikanic, so nekaj tednov odhajale skupaj z učenci na njihove domove. Nekatere so učencem prebrali starši, druga pa so učenci prebrali njim.

V mesecu maju pa je potekal tudi čisto pravi pravljični maraton. Postavili smo bralni kotiček ter ga okrasili z upodobitvami Palčka Bralčka. Učenci 2. razredov so prinašali v šolo pravljice po svojem izboru in jih po kosilu vsak dan prebirali svojim sošolcem in sošolkam obeh oddelkov. V zadnjih dneh pouka pa bomo zamenjali vloge – drugošolcem bodo brali prvošolci, ki so se vsi v tem šolskem letu naučili tekočega glasnega branja.

Ena izmed zanimivejših dejavnosti povezanih s pravljicami, pa je bila zaključna prireditev na matični šoli v Šentvidu, kjer so se drugošolci udeležili srečanja z zanimivimi gosti, med katerimi je bil tudi župan g. Dušan Strnad. Z zanimanjem so prisluhnili pravljici iz gledališča Kamšibaj, ki je bila zanje čisto nova in posebna izkušnja. Obogateni s še eno zanimivo pravljico ter zelenimi majčkami Palčka Bralčka sedaj že nestrpno čakajo poletnih počitniških dogodivščin, ko bo čas tudi za branje na prostem.

Želimo si, da bi branje in bralna kultura ostala del njih tudi za vsa nadaljna šolska in kasneje odrasla leta.

Zapisali: Alenka Ivanjko in Lidija Oštir, PŠ Temenica