Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2017

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev je tudi v šolskem letu 2017/2018 povabilo k praznovanju in promociji šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru je projekt že deseto leto zapored izpeljala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Letošnje geslo »Povezovanje skupnosti in kultur« je opozarjalo na povezovalni pomen šolskih knjižnic. Le-te so nujno potrebne pri razvoju medosebnih kompetenc, spodbujanju strpnosti in sprejemanju drugačnosti ter pri razvoju posameznikovega kritičnega mišljenja.

V šolski knjižnici smo se mednarodnemu praznovanju pridružili z raznovrstnimi dejavnostmi, ki so potekale ves oktober. O mesecu šolskih knjižnic so učenci poročali v oddaji šolskega radia in v šolskem časopisu, pripravili so priložnostni razstavi, glasovali za najljubšo knjigo, si ogledali film po knjižni predlogi, sodelovali v ustvarjalni delavnici, zbirali misli o knjigah in branju ter poslikali mizico v Ferdovem bralnem kotičku. V okviru meseca šolskih knjižnic smo se odločili tudi, da se z bralno hišico oz. Ferdovo knjigobežnico, ki bo svoje mesto v tem šolskem letu našla v zunanji učilnici, pridružimo vseslovenskemu bralnospodbujevalnemu projektu.

Glasovanju za najljubšo knjigo se je v mesecu šolskih knjižnic pridružilo 64 ferdovcev z razredne in predmetne stopnje. Učenke knjižničarskega krožka so v novembru preštele glasove in jih predstavile v obliki diagrama. Največ glasov so dobile knjige iz zbirk Soba nočne more, Harry Potter, Ela in prijatelji ter Super Nik, ostale pa so v kotičku Priporočamo … dopolnile šolski seznam knjižnih naslovov, ki jih je vredno prebrati.