Kostanjevo popoldne podaljšanega bivanja

Četrtek, 20. oktober 2022, si je po pouku nadel sončno jesensko podobo in tako tudi vremensko pripomogel k prijetnemu in pestremu dogajanju na šolskem igrišču. Tam je namreč med 15.00 in 16.30 potekal kostanjev piknik podaljšanega bivanja. S skupnimi močmi smo ga pripravili učenci in učiteljice; ves oktober smo nabirali kostanj in raznobarvne jesenske liste, pretresali ideje, zbirali material, pripravljali dejavnosti in se veselili skupnega druženja.Piknik smo začeli z jesensko obarvanimi recitacijami in ga nadaljevali s skupnim plesnim nastopom. V poskočnih ritmih izbrane glasbe smo se kar dobro razgibali, iz zunanje učilnice pa je že zadišalo po prvih mericah pečenega kostanja. Prav zanimivo je bilo opazovati učence, kako so s pripravljenimi papirnatimi vrečkami potrpežljivo čakali, da pridejo na vrsto … Nobenega prerivanja, razumeli so, da tudi pečenje kostanja potrebuje svoj čas. 🙂 Za sladkanje z jesenskimi priboljški sta odlično poskrbela naša hišnika Jakob in Miha, prijal pa je tudi zeliščni čaj, ki so ga prijazno pripravili v kuhinji.

Mize v zunanji učilnici so bile ves čas polne otrok, ki so se izmenjavali v lupljenju kostanja, na igrišču pa so istočasno potekale spretnostne in ustvarjalne dejavnosti. Učenci so se merili v metanju kostanja v izdolbeno bučo velikanko, preizkušali svojo natančnost v zadevanju različno velikih buč z obroči ter tekmovali v igrah s kostanji in orehi. Izkazali so se s potrpežljivostjo in vztrajnostjo, ves čas pa uživali v razigranem druženju. V likovni delavnici je nastajal pravi jesenski drevored: otroci so s toplimi barvami in nabranimi jesenskimi listi okraševali krošnje ter tako ustvarili domiselne izdelke, ki zdaj krasijo prostore razredne stopnje.

Kadar je druženje prijetno, čas vedno teče prehitro. Ura se je bližala pol peti, počasi so začeli prihajati starši, treba je bilo domov. Pa nič hudega! Sklenili smo, da bomo kostanjev piknik ponovili tudi naslednje leto, še prej pa našli nove priložnosti za skupno ustvarjalno preživljanje popoldnevov v podaljšanem bivanju.

Najlepša hvala vodstvu šole, ki je dogodek naklonjeno podprlo, ter vsem sodelujočim, ki so se potrudili, da nam bo dan ostal v nepozabnem spominu.