3. tehniški dan

Pa so ga dočakali! Groharjev dan. V četrtek, 7. aprila 2022, so imeli učenci 3. razreda 3. tehniški dan, ki so ga izvedli v muzeju v Železnikih in v Sorici v rojstni hiši slikarja Ivana Groharja.

Izpred šole so se odpeljali ob 7.30 in ob 9. uri prispeli v Železnike. V tamkajšnjem muzeju so se učenci razdelili v dve skupini in pričeli z vodenim ogledom. Ogledali so si zbirke železarstva, lesarstva in čipkarstva. Učenci so bili nad gibajočimi se maketami navdušeni. Z zanimanjem so si ogledali tudi ostale manjše zbirke in seveda plavž.

Ob deseti uri so se odpeljali na Groharjevo domačijo na Sorici. Tam jih je prijazno sprejel g. Gašper Kačar in jih povabil v hišo. Učenci so pomalicali, nato pa se odpravili v glasbeni atelje. Spoznali so različna tolkala in načine igranja na njih. Naučili so se različne ritmične spremljave ter pripravili glasbeno točko. Učitelj Gašper je igral na harmoniko, učenci pa so ga ustrezno spremljali. Pripravili so samostojni koncert.  

Nato so odšli v slikarski atelje, kjer so spoznali življenje in delo Ivana Groharja. Spoznali so tudi tehniko senčenja risbe, ki so jo preizkusili z risanjem tihožitja. Nastala so zelo dobra dela.

Učenci so si nato v galeriji ogledali še reprodukcije slik Ivana Groharja ter predmete etnografske zbirke, ki so razstavljeni po celotni hiši.

Po krajšem poobedku in sprostitvenih minutah so se odpravili proti domu. Pred šolo so prispeli ob 15.55.

Učenci in učiteljice so bili nad doživetim dnevom navdušeni!