Dva naravoslovna dneva za učence 9. razredov

Za učenci 9. razredov je pester teden, saj so imeli kar dva naravoslovna dneva. V torek, 19. 10. 2021, so se povzpeli na Gradišče, kjer jih je pričakal kovaški mojster Timorej Kruška. Predstavil jim je kovaštvo v železni dobi.

Učenci so lahko v roke prijeli surovo železovo rudo in na lastne oči videli, kako se v preprosti starodobni peči tali jeklo. Zavihteli so kovaško macolo, sekali oglje, pihali kovaški meh in iz modernega jekla izdelali nekaj praktičnih izdelkov. Ob povratku v šolo so opravili še nekaj geografskih meritev. Ugotovili so, da držanje kompasa ni tako enostavno, obnovili poznavanje strani neba, malo računali z merilom, merili temperaturo zraka in tal, in še kaj. Svoje ugotovitve so vestno zapisovali na delovne liste.

V sredo, 20. 10. 2021, so jih obiskali mentorji iz izobraževalno-raziskovalnega središča Rampa Lab, ki med drugim pripravlja praktične delavnice za vse, ki jih zanimajo sodobne tehnologije. Učenci so se spoznali s sluzavkami, enoceličnimi organizmi, ki se zaradi potrebe po hrani organizirajo v večcelične strukture in med seboj funkcionirajo kot eno, saj so tako bolj učinkovite. Zgradili so vsak svoj labirint, s pomočjo kuhinjskih pripomočkov pripravil podlago iz agarja, po kateri se lahko sluzavke premikajo, nato pa vanj naselili sluzavke. Svoje nove »domače ljubljenčke« so odnesli domov, kjer bodo lahko naprej opazovali, kako hitro bodo premagovali ovire in kako bodo rasli, če jih bodo redno hranili z ovsenimi kosmiči.

Dnevi dejavnosti, kjer učenci aktivno sodelujejo, odkrivajo nove sposobnosti in razvijajo nova zanimanja, so vedno dobro sprejeti. Učenci se z navdušenjem preizkusijo na različnih področjih ter s tem krepijo svojo ustvarjalnost, vzpodbujajo raziskovalno žilico in si širijo obzorja.