Začetek sodelovanja z Grund – und Mittelschule Hirschaid

Občini Ivančna Gorica in Markt Hirschaid sta pobrateni občini že mnogo let. V okviru tega pobratenja so stike s šolami v Hirschaidu navezale tudi okoliške šole. V letošnjem šolskem letu pa se je za ta korak odločila tudi Osnovna šola Ferda Vesela.

Med 17. 3. in 19. 3. 2016 je šola gostila ravnatelja Grund – und Mittelschule Hirschaid (Osnovna in srednja šole Hirschaid) Christiana Neundörferja, učitelja Reinharda Grellnerja, Ingmarja Kühhorna in občinska predstavnika Klausa Buscha in Norberta Rittmaierja.

V petek, 18. 3. 2016, so se gostje zbrali v sejni sobi Občine Ivančna Gorica, kjer jih je sprejel in pozdravil župan Dušan Strnad. Po končanem sprejemu so si gostje ogledali podružnično šolo v Temenici in nato še matično šolo. V zbornici so si ob prisotnosti učiteljev izmenjali mnenja o šolskih sistemih v Nemčiji in v Sloveniji. V lepem sončnem vremenu so se sprehodili tudi skozi Šentvid. Ker je obisk ravno sovpadal s koncertom Generacije pojejo, so si ga gostje tudi ogledali in bili nad njim zelo navdušeni.

Obisk se je, ob prijetnem klepetu in načrtih za prvo izmenjavo, v zbornici šole zaključil v soboto dopoldne. Pred odhodom so si ogledali še Ivankin sejem v Ivančni Gorici.

Za šolo se je s tem obiskom pričelo pomembno sodelovanje, v katerem bodo imeli učenci možnost, nekaj dni preživeti v Hirschaidu, v Nemčiji. Namen izmenjave učencev je pristen stik z nemškim jezikom, poglabljanje znanja nemškega jezika ter spoznavanje in sprejemanje raznolikosti.