V pomladnem vzdušju na POŠ Temenica

V zadnjem mesecu se je na podružnični šoli zvrstilo kar nekaj poučnih in hkrati zanimivih dogodkov. V petek, 20.3. so učenci s pomočjo varilnih mask in zaščitnih stekel z velikim zanimanjem opazovali dogajanje na nebu in gibanje lune, ki je med 9. zjutraj in 11. 30 povzročila na nebu prav poseben pojav – delni sončev mrk. Učenci so sicer dobili razlago, kaj se bo zgodilo, vendar niso točno vedeli, kaj naj v resnici pričakujejo skozi zatemnjena stekelca. Tudi zato je prekrivanje sonca in njegova postopna zatemnitev v času dobre ure, med otroki povzročila veliko navdušenje. Nebesni pojav smo v dopoldnevu opazovali približno na vsake 10 minut, zato smo spremembam na nebu dobro sledili. Opazovali smo v parih, kajti s pomočjo očetov in dedkov, ki so nam posodili zato potrebne pripomočke, smo bili z zaščitnimi maskami in stekli res dobro založeni. Glede na odziv učencev se zdi, da se je dogodek zapisal med prijetnejše v tem šolskem letu in zato si lahko le želimo, da z opazovanjem nebesnih pojavov nadaljujemo še ob kakšni priložnosti.

V mesecu marcu in v začetku aprila pa se je na koledarju in med našimi šolskimi klopmi zvrstilo kar nekaj praznikov. Praznovali so sošolci, praznovali sta gospa Slavka in vzgojiteljica Alenka, ter vsa dekleta, žene in mame. Tudi naše. Njim smo namenili še posebno pozornost, saj smo zanje pripravili doživeto presenečenje na prireditvi ob materinskem dnevu. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na dan knjige in na enega največjih krščanskih praznikov – Veliko noč. Bil je čas za sladkanje, čas za pogovor, učenje pomladnih pesmi, branje avtorskih in ljudskih pravljic ter čas za novosti iz naše Izposojevalnice knjig (o projektu ob priliki zapišemo kaj več). Vmes pa smo veliko ustvarjali, in to ne samo z besedo, temveč tudi z različnimi likovnimi materiali. Ob vsem tem pa nas je neko jutro na šolskem igrišču zadaj za šolo pričakalo še novo igralo – čisto prava gugalnica, taka, ki sprejme do 6 otrok naenkrat! Ob tej priložnosti zahvala vsem, ki so pripomogli, da se bodo lahko otroci v Temenici še več igrali.

Kako smo preživeli zadnje tedne in kaj smo ustvarili kljub muhastem pomladnem vremenu, pa si lahko ogledate v nadaljevanju.