April v znamenju knjig

ibby

Mesec april zaznamuje kar nekaj datumov, povezanih s knjigo in z branjem: 2. april, mednarodni dan knjig za otroke; 20. april, dan slovenske knjige; 23. april, svetovni dan knjige in avtorskih pravic. 2. april je mednarodni dan knjig za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila leta 1967. Za mednarodni dan mladinske književnosti, ki ga od njegove ustanovitve praznujemo tudi na Slovenskem, je IBBY proglasila rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je napisal okoli 160 pravljic, te pa so prevedene v približno 100 jezikov.

Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic zveze za mladinsko književnost. Tokrat so zanju poskrbeli Združeni arabski emirati. Pisateljica Marwa Al Aqroubje v poslanici mnogo kultur ena zgodba spomnila bralce, da si kljub različnim kulturam in jezikom delimo iste zgodbe. Za plakat je poskrbela ilustratorka Nasim Abaeian.

Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak. Njegovo poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.

Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.

V šolski knjižnici smo se dogodku pridružili z razstavo ob mednarodnem letu svetlobe, v okviru bralnospodbujevalne akcije “Svetloba – Slika – Sporočilo”, katere pobudnika in krovna organizatorja sta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, pa z branjem raznovrstnega gradiva na temo svetlobe. – Mednarodni dan knjig za otroke smo podrobneje predstavili tudi v oddaji šolskega radia.

DSCN4866DSCN7976DSCN7978