Pomagali smo poškodovani ptici

Vemo kaj storiti, ko najdemo poškodovano divjo žival?

Zadnji dan pred počitnicami so otroci v podaljšanem varstvu na šolskem igrišču opazili poškodovano ptico. Izkazalo se je, da gre za dleska (Coccothraustes coccothraustes), ki si je verjetno poškodovano perut. Ker ptica ni morala odleteti in je bila v šoku, smo poklicali Zatočišče za živali prosto živečih vrst v Muti, kjer so nam posredovali kontakt dolgoletnega prostovoljca g. Boštjana Kalana iz Ljubljane, kateremu sem zapeljal žival do Ljubljane, on pa jo je potem odpeljal v Muto. Pri sebi pa je že tudi imel ježa potrebnega pomoči.

Dlesk je tako že na poti na Koroško. Hvala otrokom, ki so opozorili na ptico in se ob tem tudi kaj naučili. Sedaj pa držimo pesti, da bo žival uspešno okrevala.

*V primeru, da najdete poškodovano žival v stiski in ne vemo na koga se obrniti v tem primeru, si moramo enostavno zapomniti eno telefonsko številko t.j. 112. Kjer poznajo protokol in vas bodo po opisu situacije vezali dalje do primerne institucije (poleg zatočišča so tukaj še kačofon, netopirofon, DOPPS…).

Jan Vodovnik