Hirschaid: mednarodna izmenjava

1. dan (23. 4. 2018)

Ponedeljek … Zbrali smo se na šolski avtobusni postaji – nasmejani, polni pričakovanj, kaj nam bo prinesel prihajajoči teden. Sončno jutro nam je dalo še dodatno energijo in poskrbelo za dobro vzdušje na poti v Hirschaid. Šofer Mitja je poskrbel za varno prevožene kilometre, učenci pa smo na poti osvežili in poglobili naše znanje o Nemčiji. Potovanje je potekalo brez zapletov in čas je ob poslušanju glasbe, klepetanju in izmenjavi pričakovanj hitro minil. Na cilj smo prispeli ob 18. uri. Naši gostitelji so nas prijazno sprejeli pred šolo in poskrbeli za prijetno druženje ob slastni večerji. Pravo presenečenje so nam pripravili učitelji, ki so nam dobrodošlico zaželeli s petjem in igranjem na inštrumente. Malo utrujeni smo se odpeljali do hotela, kjer smo nastanjeni. Sedaj pa že z nestrpnostjo pričakujemo jutrišnji dan.

Wir wünschen ihnen ruhige Nacht und schöne Träume. Bis morgen.

2. dan (24. 4. 2018)

Torek … Zbudili smo se v sončno torkovo jutro. Spali smo dobro in se v pričakovanju zanimivega dne odpravili na zajtrk z nemškimi vrstniki. Po okusnem zajtrku smo odšli v Bamberg – starodavno mesto. Najprej smo spoznali modernejši del mesta – šli smo na bowling – in se dobro zabavali. Nato smo imeli voden ogled starega mestnega jedra, kjer so nas očarale mogočne stavbe, Benetke v malem, slikovito nabrežje rečnega kanala, živahne ulice, cvetoči vrtovi … Prebivalci Bamberga so še posebej ponosni, da je bilo v mestu posnetih več znanih filmov, med drugim tudi prizori filma Trije mušketirji. Po ogledu smo imeli prosti čas za druženje, nakupovanje in sladoled. Prevzel nas je sproščujoč mestni utrip. Dan smo zaključili z okusno večerjo in s športnimi igrami – odlično smo se zabavali.

Es war ein sonniger und lustiger Tag.

3. dan (25. 4. 2018)

Sreda … Zjutraj nas je zopet zbudilo sonce. Po zajtrku nam je ravnatelj Christian Neundörfer razkazal šolske prostore – najbolj sta nas navdušili moderno opremljeni učilnici za gospodinjstvo in tehniko. Po krajšem ogledu šole nas je po Hirschaidu popeljala občinska predstavnica za kulturo. Ogledali smo si zgodovinski muzej in druge pomembne kulturne spomenike mesta. Navdušeni smo bili nad najmanjšim muzejem na Bavarskem – Tropfenhaus. V šoli nas je pričakalo kosilo, ki nam je dalo dodatno energijo za popoldanske športne aktivnosti – zabavali smo se ob zumbi, badmintonu in igrah z žogo. Sledilo je plavanje v bližjem kopališču. Prijetno utrujeni smo odšli še na tradicionalno nemško večerjo. Večerno druženje smo poučno zaključili s predstavitvami nemških in avstrijskih mest. Izvedeli smo veliko zanimivega. Jutri pa sledijo nove športne dogodivščine.

Gesunder Geist in einem gesunden Körper.

4. dan (26. 4. 2018)

Četrtek … Čeprav smo se zbudili v hladno in vetrovno jutro, nam to ni pokvarilo razpoloženja. Po zajtrku smo pozdravili učence, ki so sodelovali pri lanski izmenjavi. Ogledali smo si še delček zanimive učne ure, namenjene skupini priseljencev. Nato smo se odpeljali do bližnje bazilike, ki nas je očarala s svojo mogočno in slikovito notranjostjo. Pot nas je popeljala do adrenalinskega parka, kjer smo se med krošnjami dreves preizkusili v svoji zmogljivosti – bilo je super! Uspešno smo premagali vse zahtevnostne plezalne stopnje. Športno popoldne smo zaključili kulturno – ogledali smo si muzej v rojstni hiši Levija Straussa, znanega kot »očeta jeansa« in ustanovitelja blagovne znamke Levi’s. Sledila je še večerja in ponosni smo bili, da nam je šlo samostojno naročanje nemških jedi že dobro od rok.

Sedaj pa se že počasi pripravljamo na naš odhod domov …

Die schönsten Momente vergehen zu schnell.

5. dan (27. 4. 2018)

Petek … Naše druženje se počasi zaključuje. Dopoldne smo preživeli ustvarjalno – v glasbeni učilnici. Preizkusili smo se v igranju na različne inštrumente in skupaj tudi zapeli. Njihov prostor za glasbo je moderno opremljen in vsakemu učencu omogoča učenje poljubnega inštrumenta. Nato smo zopet športno nadaljevali. Po ogretih glasilkah smo ogreli še telo. Dopoldan smo zaključili s kosilom in nastopil je čas za slovo. Izmenjali smo si majhne pozornosti, se zahvalili za gostoljubje in se poslovili v pričakovanju ponovnega srečanja jeseni. Do takrat pa bomo zagotovo še nadgradili naše jezikovno znanje. Za nami je super teden, pred nami pa čas, da strnemo vse vtise in se z veseljem spominjamo trenutkov, ki smo jih preživeli v Hirschaidu.

Die Erinnerungen bleiben für immer.

Iz Hirschaida smo se vam oglašali Nik Janoš, Ana Adamlje, Neža Zoe Perklič, Vanja Pevc, Zala Miklič, Martina Šmid, Nina Grabnar, Katja Vencelj, Maks Ponikvar, Sara Kavazović, Zala Vidic, Valeriia Kravchenko, Klara Verbič, Špela Hribar in učiteljici Maja Rupnik ter Lea Kastelic.