Kulturni dan – 7. r

V sredo, 9. 3. 2016, so imeli učenci 7. razreda kulturni dan. V Ljubljani so spoznavali zgodovinske spomenike iz časa Emone ter drugih pomembnejših obdobij, obiskali Narodni muzej ter koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z naslovom Z glasbo v vesolje.

Pot po zgodovinski Ljubljani se je začela v Križankah, kjer so si udeleženci kulturnega dneva ogledali Napoleonov spomenik in pot nadaljevali mimo Glasbene matice, pred katero so si ogledali spomenike  znamenitih slovenskih skladateljev. Ustavili so se v  Parku Zvezda, kjer stojijo Slovenska filharmonija, Univerza v Ljubljani, malo naprej pa tudi kopija kipa Emonca. Za Cankarjevim domom so si sedmošolci ogledali še arheološki park Zgodnjekrščansko središče, potem pa odšli na koncert.

Na koncertu v Gallusovi dvorani so mladi poslušalci prisluhnili koncertu Orkestra Slovenske filharmonije, ki ga je vodil Aljoša Škorja. Koncert je bil tematsko povezan z vesoljem, uvedla pa ga je uvertura slovenskega skladatelja Jurija Mihevca. Poslušalce sta navdušila stavka Holstovih Planetov, Jupiter in Saturn, najbolj pa razgrela vsem znana in priljubljena glasba iz filma Star Wars. Koncert je odlično in domiselno povezoval Aljoša Škorja, ki je poslušalce s svojimi domiselnimi razlagami poučil, pa tudi aktivno vključil v dogajanje.

Koncertu je sledil ogled zbirke Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja. Mladi obiskovalci so si ogledali najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke muzeja. Med drugim so videli paleolitsko piščal iz Divjih bab, ki je celo najstarejša piščal na svetu, Vaško situlo, kip Emonca, pred katerim sta se učenca lahko preoblekla v oblačila iz rimskega časa, ter občudovali pravo egipčansko mumijo …