Zlati bralci na Muljavi

V četrtek zvečer, 18. junija, so se v prijetnem ambientu letnega gledališča ob Jurčičevi domačiji zbrali zlati bralci občin Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje.Srečanje zlatih bralcev, tj. učencev, ki so ob prebiranju knjig za bralno značko vztrajali vseh devet let, že tradicionalno poteka na predvečer premierne uprizoritve Jurčičevih del na Muljavi. Priznanja oz. knjižne nagrade so zlati bralci iz Šentvida pri Stični, Stične, Dobrepolja in Grosupljega prejeli iz rok župana občine Ivančna Gorica Dušana Strnada, ki jih je v uvodnem nagovoru pohvalil in jih spodbudil, naj še naprej tako tesno prijateljujejo s knjigo. Čestitkam ob podelitvi so se pridružili tudi ravnatelji, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, gostja večera Anja Štefan in mentorji bralne značke. Kulturni dogodek so z domiselnimi in izvirnimi glasbenimi, dramskimi in recitacijskimi točkami sooblikovali učenci omenjenih osnovnih šol, prireditev pa je povezovala ga. Anica Volkar.

Po podelitvi nagrad je spregovorila tudi osrednja gostja prireditve Anja Štefan, priljubljena slovenska pravljičarka, pesnica in pisateljica. Svoje sporočilo o nujnosti sodelovanja, povezovanja in o naši soodgovornosti za lepšo prihodnost ter boljši svet je na edinstven način podala skozi tri pravljice z različnih koncev sveta.

Po krajšem odmoru, druženju in okrepčilu se je že toliko stemnilo, da se je v naravnem amfiteatru lahko začela gledališka uprizoritev Jurčičeve povesti Domen, ki so jo pripravili člani Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava. Igralci so navdušili s svojo igro, odlična scenografija pa je prepričljivo zaokrožila podobo nekdanjih časov, krajev in ljudi. Bučen aplavz ob koncu predstave je zgovorno nagradil vse nastopajoče.

Ko se je pozna ura že zelo približala petkovemu datumu, smo se poslovili v upanju, da se naslednje leto zopet srečamo!

 Ana Koželj in Nika Bregar, 8. a