Tekmovanje v hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke 3x3x3

V četrtek, 10. 10. 2019, je na naši šoli v okviru Tedna otroka potekalo tekmovanje v hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke 3X3X3.

Tekmovanja se je udeležilo 9 fantov. Učenci so bili razdeljeni v dve tekmovalni kategoriji, in sicer med učence 2. triletja ter učence 3. triletja.

Vsak tekmovalec je trikrat sestavljal Rubikovo kocko, ki je bila naključno zmešana s 25 potezami. Najprej je imel posamezni tekmovalec 10 s časa za ogled Rubikove kocke. Po tem času je časomerilec dal znak za začetek sestavljanja. Časomerilec je zabeležil čas vsakega od treh sestavljanj Rubikove kocke.

Po pridobljenih rezultatih smo v računalnik vnesli vse tri rezultate za posameznega tekmovalca in izračunali njegov povprečni čas sestavljanja Rubikove kocke.

Med izračunavanjem časa nam je učenka Alja Božič predstavila nastanek Rubikove kocke, njene značilnosti, zanimive rekorde iz sestavljanja Rubikove kocke, vrste Rubikovih kock ter pozitivne posledice sestavljanja Rubikove kocke.

Sledila je razglasitev rezultatov v hitrostnem sestavljanju Rubikove kocke:

V kategoriji 2. triletja:

  1. Mesto: Vid Perpar iz 6. b razreda, s povprečnim časom sestavljanja 1:26,3
  2. Mesto: Jakob Lipnik iz 5. a razreda, s povprečnim časom sestavljanja 1:50,0
  3. Mesto: Žiga Modic iz 5. a razreda, s povprečnim časom sestavljanja 2:16,2

V kategoriji 3. triletja

  1. Mesto: Benjamin Hribar iz 7. a razreda, s povprečnim časom sestavljanja 1:06,9
  2. Mesto: Luka Bogolin Rakar iz 7. b razreda, s povprečnim časom sestavljanja 1:06,8
  3. Mesto: Vid Verbič iz 8. b razreda, s povprečnim časom sestavljanja 1:17,6

Med tekmovalcema Benjaminom Hribarjem in Luko Bogolinom Rakarjem je bilo le 10 stotink razlike v povprečnem času sestavljanja Rubikove kocke, zato se je tekmovalna komisija odločila, da se ponovno pomerita med seboj. To je bil veliki finale, v katerem je zmagal Benjamin Hribar.

Najboljše čas v vseh merjenjih je dosegel Luka Bogolin Rakar. Sestavil jo je v 59,2 sekundah.

Prvi trije učenci v posamezni kategoriji so bili naslednji dan v avli šole tudi nagrajeni s praktičnimi darili.

Vsi tekmovalci so izkazali izjemen talent, zato so vsi dobili  praktično darilce, s katerim bodo še naprej lahko »kravžljali« svoj možgančke.

Tisti, ki ste že kdaj sestavljali Rubikovo kocko, veste da je potrebno veliko logičnega mišljenja, vztrajnosti, motoričnih spretnosti; zato vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Koordinatorica in vodja tekmovanja:

Mateja Lesjak