Obletnica rojstva Ivana Cankarja

Ivan Cankar je razvil slovensko pripovedništvo do najvišje umetniške vrednosti, slovenska dramatika pa je šele z njim zaživela v polni meri. Izkazal pa se je tudi v poeziji.

10. maja smo obeležili obletnico njegovega rojstva. Ob tem so nekateri učenci naše šole prebirali njegovo poezijo. Seznanili so se tudi z njegovim življenjem in na različne načine doživljali avtorjevo ustvarjalnost. Ponosni smo, da imamo možnost ustvarjati sodobno kulturo na temeljih velike slovenske književnosti, ki krepi tako vsakega od nas, kakor tudi skupnost našega naroda.

Oglejte si deklamacijo njegove pesmi Kako je to, kako je to; pesniška zbirka Erotika. Deklamacijo je posnela učenka 7. A razreda, Tina Medved.

Prijeten pozdrav,

učenci

O Ivanu Cankarju

Ivan Cankar se je rodil na Vrhniki, 10. maja 1876. Po maturi leta 1896 v Ljubljani je na Dunaju začel študirati tehniko in nato slavistiko in romanistiko. Od leta 1897 se je posvečal samo pisanju publicistike in leposlovja ter se s tem preživljal. Leta 1910 se je dokončno naselil v Ljubljani, že leta 1907 je na volitvah kandidiral na socialdemokratski listi in ostal v stiku s slovenskimi socialnimi demokrati do svoje smrti. Med njegove prve litararne stvaritve sodi, poleg poezije in kratke proze, tudi drama Romantične duše iz leta 1897. Cankarjeva dramatika je kljub dolgemu časovnemu nastajanju od leta 1897 do leta 1911 sklenjena celota, saj je z njo oblikoval niz razsežnosti izhodiščnega dramskega položaja, to je razmerja posameznika do skupnosti in sveta. S številnimi kritikami, članki, feljtoni, satirami in tudi črticami se je odzival na sočasno dogajanje v slovenski politiki in kulturi. V pripovedništvu in dramatiki je v primerjavi z dotedanjo slovensko književnostjo razvil široko motivno, tematsko in idejno raznovrstnost in s svojimi stvaritvami segel v moderni evropski idejno-motivni svet. Izoblikoval je visokoumetnostni pripovedni in dramski jezik in poetični slog. Umrl je 11. decembra 1918 v Ljubljani. (Vir: https://sigledal.org/geslo/Ivan_Cankar)