ND – življenjski prostor gozd

V sredo, 9. 11. 2022, smo se odpravili v gozd, kjer smo izvedli naravoslovni dan. Zjutraj smo se vsi zbrali v učilnici in se pripravili na delo. Najprej smo se pogovorili o značilnostih gozda in si pogledali slike. Pogovorili smo se tudi o gozdnem bontonu ter načrtovali naš dan v gozdu. Po malici smo se razdelili v skupine in dodelili vloge članov znotraj skupin. Primerno smo se obuli in oblekli ter se polni pričakovanj odpravili do bližnjega gozda.

Na poti smo opazovali spremembe, ki se dogajajo v naravi jeseni in si prepevali jesenske pesmice. V gozdu smo poiskali primeren kotiček za opazovanje in se »udobno namestili«. Najprej smo se umirili in prisluhnili vodeni vizualizaciji. Nato smo vzpodbudili različna čutila za zaznavanje narave okoli nas. Videli, slišali, vonjali in tipali smo zelo različne stvari, ki nam jih ponuja gozd.  

Zapustili smo naše opazovalno mesto in se odpravili do prostora v gozdu, kjer se je odvijalo raziskovanje gozda po skupinah. Za lažje raziskovanje so učence vodile naloge na učnih listih. Učenci so iskali drevesa, plodove, podrast, živali in jih poimenovali. Izbrali so drevo in ga natančno opazovali (krošnja, veje, deblo, plod, lubje). S pomočjo voščenke so na bel list naredili odtis izbranega drevesa. Raziskali so tudi gozdne sadeže in jih poimenovali. Z veliko domišljije pa so si predstavljali kako bi izgledal njihov gozd v pravljičnem svetu in ga uprizorili s tehniko risanja.

Za zaključni del raziskovanja pa so po skupinah škratkom sestavili hišico iz naravnih materialov, ki so jih našli v gozdu.

Po končanem raziskovanju je vsaka skupina poročala o svojem delu in občutkih. Nato smo vzeli vse naše stvari in se počasi odpravili proti šoli. Predno pa smo zapustili gozd pa se je odvila še kratka igra z listjem. Vrnili smo se v učilnico, uredili učne liste in odigrali jesenske družabne igre.

Doživeli smo lep in sproščen dan. Zagotovo pa se v »učilnico« v gozdu še vrnemo in pokukamo kaj delajo škratki v hiškah naših učencev.