Naravoslovni dan na PŠ Temenica

V ponedeljek, 24. 4. 2023 smo na podružnični šoli Temenica imeli naravoslovni dan. Prvo šolsko uro smo reševali tematske uganke in se pogovarjali o živalih, ki živijo na kmetiji. Ogledali smo se kratko poučno oddajo o konjih in povedali značilnosti konjev. Pogovorili smo se o obnašanju na kmetiji, kako pristopimo do živali, na kaj moramo biti pozorni, kakšen mora biti naš dotik in kako pomembno je, da upoštevamo navodila, ki jih bodo slišali. Razdelili smo šolsko malico, ponovili še pravila obnašanja na cesti in se vsi nestrpni odpravili na krajši sprehod do Ranča Prebil. Tam sta nas prijazno sprejela skrbnik Ranča in trenerka jahanja. Najprej nam je skrbnik razkazal Ranč, predstavil konje, povedal njihove značilnosti in podal navodila, kako do konjev pristopimo ter kako z njimi ravnamo. Povabil nas je k čiščenju konjev. Učenci so z navdušenjem poslušali navodila skrbnika in poprijeli za pripomočke za čiščenje konjev. Skupaj s trenerko sta razložila kako konje pripravimo na jahanje in kašno opremo potrebujemo. Učenci so skrbno poslušali in vedoželjno spraševali o rečeh, ki so jih zanimale.
Ta čas ko sta skrbnik in trenerka pripravila vso opremo za jahanje, smo izkoristili čas za malico. Po malici smo si ogledali jahalni prostor in zopet skrbno prisluhnili navodilom jahanja. Učenci so se v polni opremi ponosno preizkusili v jahanju ob spremstvu trenerke in skrbnika in ob tem zelo uživali.
Po končanem jahanju konjev so učenci spremljali kako pospravimo opremo in konje pospremili v hlev. Z manjšo pozornostjo, ki so jo učenci pripravili v šoli, smo se vljudno zahvalili za topel sprejem in preživet dan na Ranču. Polni vtisov smo se vrnili v šolo, kjer smo se pogovorili o dnevu, naše pridobljeno znanje pa prenesli še na učne liste. V podaljšanem bivanju so učenci izdelali podkve in deteljice, ki jih bodo v domačem okolju spominjali na jahalno izkušnjo.
Na Ranč Prebil se z veseljem še vrnemo in še enkrat HVALA skrbniku Juretu Struna za vso prijaznost in priložnost, ki jo je omogočil našim učencem. 🙂