Ferdova knjigobežnica na svojem mestu

V začetku junija smo v zunanji učilnici ob lipi postavili manjšo leseno hišico, ki jo krasijo domiselni mozaiki in tablica z napisom »Podari knjigo – vzemi knjigo!«. V teh dneh se veselimo njene končne podobe.

Gre za t. i. knjigobežnico, s katero se tudi učenci OŠ Ferda Vesela pridružujejo vseslovenski in hkrati občinski bralnospodbujevalni akciji.

Šolsko knjigobežnico smo poimenovali Ferdova knjigobežnica. V prvi vrsti je namenjena izmenjavi knjig med ferdovci, obiskujejo pa jo lahko seveda tudi starši, krajani in ostali knjigoljubi.

Knjigobežnica deluje po načelu »podari knjigo – vzemi knjigo«. Kaj to pomeni? Če imate v domači knjižnici knjigo, ki je ne bi več pogrešali ali bi jo radi zamenjali s katero drugo, jo odložite v Ferdovo knjigobežnico, istočasno pa izberete neko drugo po svojem okusu ter jo odnesete domov. Lahko jo obdržite ali pa čez čas ponovno zamenjate za novi naslov. V knjigi, ki jo odložite na poličko knjigobežnice, lahko pustite tudi sporočilo za naslednjega bralca, lahko zapišete lepo misel, svoj bralni vtis, navdušujočo vrstico ali spodbudni verz iz knjige …

Ker je Ferdova knjigobežnica šolska, bi želeli, da je prvenstveno namenjena izmenjavi otroške ter mladinske leposlovne in poučne literature, menjate pa lahko tudi izvode revij za otroke in mladino.

Ferdovo knjigobežnico moramo vzeti za svojo, kar pomeni, da bomo z njo vsi odgovorno in spoštljivo ravnali. Samo tako ji bomo zagotovili dolgo življenje in ji pomagali, da bo dobro opravljala svojo nalogo – spodbujala k branju, izmenjavi kakovostnih knjig ter pripomogla k utrjevanju in širjenju bralne kulture.