Evropski dan jezikov 2017 na OŠ Ferda Vesela

V okviru projekta Jeziki in mostovi smo 26. 9. tudi na OŠ Ferda Vesela v šolskem letu 2017/2018  praznovali Evropski dan jezikov, spodbujali učenje več jezikov in gradili na pozitivnem pristopu do učenja in poučevanja jezikov.

Osrednji dogodek je bila med glavnim odmorom (9.05 – 9.25) predvajana radijska oddajav več jezikih (v slovenščini, angleščini, nemščini, španščini, latinščini in ruščini), ki smo jo z učenci (od 4. – 9. razreda) pripravili v sodelovanju z interesno dejavnostjo Šolski radio (sodelovalo je 14 učencev).

Vse učence in delavce šole smo povabili, da prisluhnejo radijski oddaji Na Ferdovi frekvenci. V goste smo celo povabili dva junaka evropskega prvenstva v košarki (Luko Dončića in trenerja Kokoškova) – igra vlog (učenca 4. in 5. razreda). Le kaj pa je na njune zmagoslavne besede povedal španski navijač (učenec 9. razreda)? Pustili smo se presenetiti. V oddaji smo z izštevanko (učenka 4.razreda) in s pozdravom v nemškem jeziku (učenka 9. razreda) prijazno presenetili tudi nemške obiskovalce na šoli, ter v angleškem jeziku (učenka 8. razreda) in slovenskem (učenka 8. razreda) napovedali vreme in vsem zaželeli, naj užijejo dan v latinščini (učenka 9. razreda). Manjkal pa ni niti rap. Uganete v katerem jeziku so repali učenci 6. razreda? Vam pomagamo z odgovorom? V angleškem jeziku, učenka 7. razreda pa je napovedala teden otroka, ter pozdravila po rusko, sicer pa sta voditeljici oddaje (učenki 9. razreda) skrbno izbirali besede v našem slovenskem jeziku.

V okviru praznovanja dneva jezikov se je med odmori v avli šole vrtela predstavitev na temo jezikov, lahko smo si tudi ogledali razstavo, ki so jo ob vhodu v prvo triletje pripravili učenci 4. in 5. razreda iz podaljšanega bivanja (Zakaj se učimo tuje jezike? Kako se lahko učimo tuje jezike? Besede v več jezikih) ter razstavo slovarčka v več jezikih in zgodbic učenke 4. razreda, v avli šole so bili tudi razstavljeni izdelki učencev 6. razreda ter promocijski plakati za dan jezikov, ki so jih pripravili učenci 9. razreda. Na vrata šolskih prostorov smo med drugim namestili tudi plakate s sloganom Pogovarjaj se z mano! (Talk to me!), ki se za Dan jezikov uporablja že od leta 2003.

Lepo povabljeni k ogledu učenci, delavci in spoštovani starši ter ostali obiskovalci šole.

V sklopu Tedna jezikov na OŠ Ferda Vesela, pa prav vsi vabljeni, da prispevate k spodbujanju učenja jezikov, njihovi uporabi in k ustreznemu dialogu med vsemi udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa.