Dan slovenskega športa na PŠ v BOŠ-u

Da smo Slovenci športen narod, ni dvoma. V zadnjih tednih, ko je za nami evropsko prvenstvo v košarki ter svetovno prvenstvo v odbojki, ko so slovenski odbojkarji s 4. mestom poskrbeli za največji uspeh slovenske odbojke, smo športna dogajanja za TV ekrani verjetno spremljali kar vsi – tako učenci kot tudi učitelji. Da pa aktivnost za TV ekrani še zdaleč ni dovolj in da je redna telesna aktivnost izjemnega pomena za naše zdravje pa nas opominja tudi državi praznik, ki ga zadnje dve leti  obeležujemo 23. septembra.

Ste vedeli, da je datum 23. september,  izbran kot obletnica na 23. september leta 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica?

Na podružnični šoli v Bolnišnici za otroke (na kratko BOŠu) smo se na ta dan poleg rednega dnevnega gibanja tudi veliko pogovarjali. Ne samo o izjemnem pomenu redne telesne dejavnosti, temveč tudi o slovenskih športnikih, njihovih uspehih in trdemu delu (tudi večletnih treningih in odrekanjih!), ki jih je pripeljalo do izjemnih rezultatov. Skupaj smo izdelali plakat, ki bo tekom celega šolskega leta krasil steno naše bolnišnične telovadnice in nas tako opominjal, da si je za zdrav življenjski slog in gibanje treba vzeti čas in obuti superge čisto vsak dan, ne glede na vreme in naše domače naloge.

Da je bil dan še bolj razgiban, pa sta nas z nenapovedanim obiskom tekom dopoldneva presenetila še bolnišnična klovna Tereza in hišnik Jože (več o projektu Rdeči noski na https://www.rdecinoski.org/bolnisnicni-klovni/delo-bolnisnicnega-klovna/), ki sta se čudila in občudovala, koliko znanja in različnih podatkov iz poznavanja športa in slovenskih športnikov premorejo naši osnovnošolci na zdravljenju v BOŠu.