Dan slovenskega športa in evropski šolski športni dan

“Nacionalni praznik slavi šport v najširšem smislu, od prvih otroških korakov na športnih igriščih do vrhunskih športnih dosežkov na največjih tekmovanjih, predvsem pa poudarja pomen redne telesne dejavnosti za zdravje in dobro počutje vseh nas,” so zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Za praznik slovenskega športa je bil določen 23. september, v spomin na dan, ko sta veslaški dvojni dvojec v sestavi Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju leta 2000 v Sydneyju osvojila prva zlata olimpijska odličja za samostojno Slovenjo.

V projekt Evropski šolski športni dan je doslej vključenih 3 milijone evropskih učencev v 20 državah. Za navdih se lahko zahvalimo Madžarski. Evropski šolski športni dan obeležujemo vsako leto 25. septembra.

Tudi na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični smo oba praznika športa obeležili z najrazličnejšimi športnimi aktivnostmi in predstavitvami športnih panog. Pravzaprav smo bili aktivni ves evropski teden športa, ki je letos potekal 23.–30. 9. 2020. Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja #BEACTIVE (ang. Bodite aktivni), v Sloveniji “Bodi aktiven”, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le v tednu športa, temveč skozi vse leto.

Učenci predmetnega pouka so simbolično pretekli 2020 metrov, naredili 2020 poskokov s kolebnicami, opravili planinski pohod in s tem obeležili praznik športa. Obiskal nas je tudi profesionalni kolesar Luka Pajek, naš bivši učenec. Predstavil nam je kolesarstvo, trenutno najuspešnejšo slovensko športno disciplino. S seboj je pripeljal tekmovalno kolo in vse pripomočke, ki so potrebni za tekmovalno ukvarjanje s tem športom. Zaupal nam je vse podrobnosti: kako se kolesarji pripravijo na tekmovanje, kakšna kolesa vozijo, kako in koliko morajo trenirati, kakšno prehrano morajo uživati, kaj pijejo in še mnogo drugih skrivnosti. Učenci so njegovo predstavitev spremljali z zanimanjem.

Šport je zdravje.

Robert Bregar