1. triletje – obisk v Cankarjevem domu

V torek, 12. 3. 2024, so imeli vsi učenci prvega triletja matične in podružnične šole kulturni dan. Odpravili so se v Cankarjev dom v Ljubljano na ogled glasbeno gledališke predstave Peter in Volk v izvedbi policijskega orkestra.

Pred odhodom v našo prestolnico so se učenci z učiteljicami pogovorili o bontonu na avtobusu ter v kulturni ustanovi, o varnosti ter ponovili pesmi Huda mravljica ter Tratata, zdaj igra naša muzika. Nato so napolnili želodčke in se zadovoljni odpravili na avtobus. Ogledali so si mestno tržnico, Zmajski most, Prešernov trg in spomenik, Robov vodnjak, se sprehodili skozi park Zvezda, si ogledali Slovensko filharmonijo ter na koncu Cankarjev dom. Učenci so si z zanimanjem in navdušenjem ogledali predstavo, v kateri so lahko tudi sodelovali. Poslušali so tudi glasbene uspešnice risank Tom in Jerry ter Pink Panther, na koncu pa glasno prepevali ob spremljavi orkestra.

Zgodbo, o dečku Petru, ki z dedkom živi ob travniku in prijateljuje z domačimi in gozdnimi živalmi, o velikanskem sivem volku, ki nenadoma skoči iz gozda na plano in požre dedkovo račko ter ptički, ki Petru pomaga z ukano ujeti volka, da ga ta lahko preda lovcem, je razlagal pripovedovalec Jure Sešek. Dogajanje in like iz njegove pripovedi pa so ponazarila in karakterizirala različna glasbila v orekstru, ki mu dirigira Tomaž Kmetič.

Ob vrnitvi na matično šolo so strnili vtise, ki so bili zelo lepi, prijetni. Pogovorili so se o sestavi orkestra, kaj so novega spoznali ter bili sklepčni, da bi dan še ponovili.

Kulturni dan je potekal po predviden načrtu in brez posebnih zapletov. 

Nekaj utrinkov: