KD šestošolcev – Tolkala v orkestru

V torek, 6. oktobra 2015, so šestošolci na kulturnem dnevu pobliže spoznali dve kulturni ustanovi v Ljubljani, operno hišo in Cankarjev dom, v Gallusovi dvorani pa poslušali koncert z naslovom Tolkala v orkestru v izvedbi simfoničnega Orkestra Slovenske filharmonije in tolkalne skupine STOP.

Cankarjev dom sta šestošolcem predstavila prijazna vodiča, ki sta jih popeljala po nekaterih dvoranah te veličastne kulturne ustanove ter jim predstavila njihov pomen. Spoznali so največjo, Gallusovo dvorano z mogočnimi orglami, drugimi največjimi v Evropi, Linhartovo dvorano v rdeči barvi ter Štihovo, zgrajeno v obliki amfiteatra. Vodiča sta z veseljem odgovarjala na vsa zvedava vprašanja šestošolcev . Osrednji dogodek dneva pa je bil koncert Tolkala v orkestru, ki sta ga izvedla Orkester Slovenske filharmonije ter tolkalna skupina STOP. Na izviren, šaljiv in poučen način je koncert povezoval Franci Krevh, član skupine STOP. Poslušali smo odlomke enajstih skladb iz vseh obdobij, v katerih so mladi poslušalci spoznavali najrazličnejša tolkala: pavke, bobne, marimbo, gong, slišali pa smo tudi zelo nenavadna tolkala, kot so pisalni stroj, avtomobilske hupe in tolkala turških godb!

Po koncertu so šestošolci odšli še v SNG Opero, kjer so lahko pokukali v prostore, kamor ob obisku operne predstave ne moremo. Spoznali so zaodrje z zapletenimi dvigali, pomičnimi odri in kulisami ter videli različne scenske elemente, od pravih, še delujočih in celo registriranih avtomobilov do desetmetrskih scenskih pripomočkov. Sprehodili smo se mimo pralnic, sušilnic in likalnic številnih kostumov, potrebnih za operne predstave, ter sedeli v vadbeni sobi, kjer na svoj nastop čakajo tudi zvezde s televizijskega šova Slovenija ima talent.

Bogat in poučen kulturni dan so šestošolci zaključili z zadovoljstvom in željo, da bi v kulturne hrame spet kmalu vstopili in doživeli lepoto glasbene umetnosti.