Gostovanje učencev iz Grund- und mittelschule Hirschaid

Dienstag, 27. 9. 2016

Herzlich willkommen!

Učitelji in učenci naše šole smo v večernem času sprejeli učitelje in učence iz pobratene šole Hirschaid, iz Nemčije. Poleg nemških učencev, ki so se udeležili izmenjave, smo sprejeli tudi 52 učencev, ki so izbrali Slovenijo kot destinacijo za 5 – dnevni zaključni izlet. Goste smo  pričakali na avtobusni postaji pred šolo in jih z navdušenjem sprejeli. Za popestritev programa pa je poskrbela naša bivša učenka Eva Hribar, ki je živahno dogajanje spremljala s harmoniko. Veseli in ponosni smo, da se je sprejema udeležilo veliko naših učencev. Sodelovali so tudi v kratkem programu dobrodošlice – še vedno v sklopu ponedeljkovega evropskega dneva jezikov – goste so pozdravili in jim zaželeli dobrodošlico v več jezikih. Po skupni večerji so se nemški učenci odpravili proti Stični, kjer so nastanjeni. Za Osnovno šolo Ferda Vesela je mednarodna izmenjava izjemnega pomena in želimo si, da bi se uspešno odvijala tudi v prihodnosti.

Prisrčno dobrodošli!

Mittwoch, 28. 9. 2016

Bei uns in der Schule

Učenci na izmenjavi so dan pričeli z obiskom občine Ivančna Gorica, kjer jih je sprejel župan Dušan Strnad, medtem ko so se preostali učenci, ki so na zaključnem izletu v Sloveniji, odpravili v našo Planico in si ogledali turistični biser Gorenjske – Blejsko jezero, kjer so posedali, se sprehajali in uživali kot na pravem dopustu.

Učenci, ki so pri nas na izmenjavi, so s skupino učencev 8. razreda, sodelovali pri dinamični večjezični uri, nato pa so v 9.razredu merili moči v znanju nemščine. : ) V popoldanskem času pa so si skupaj ogledali znamenitosti občine Ivančna Gorica – Jurčičevo Muljavo in Krko. Na Muljavi nas je pričakal sam Krjavelj (doživeto ga je odigral naš bivši in dolgoletni ravnatelj Jernej Lampret) poln fantazije in hudomušnosti. Uspelo mu je celo prestrašiti nemške goste, še posebej, ko je hudiča presekal na dva dela. Sledila je prijetna avtobusna vožnja do Krke, mimo Poltarice, pa pešpot do izvira našega bisera reke Krke in ogled Krške jame. Za zaključek pa smo se zbrali na skupni večerji in si privoščili okusne pice.

Donnerstag, 29. 9. 2016

LJUBLJANA, die Hauptstadt von Slowenien

V četrtek dopoldne smo se v prijetnem vzdušju zbrali v jedilnici. Malo smo si razgledali šolo in obiskali učence v razredih – navdušenje je bilo obojestransko. Učenci so tudi danes soustvarjali pouk angleščine, kasneje pa tudi pouk slovenščine. Pouku slovenščine, so poleg naših in nemških učencev, prisostvovali tudi nekateri učenci neobveznega izbirnega predmeta nemščine. Po kosilu, pri katerem so se nam pridružili tudi ostali nemški učenci, ki so tukaj na zaključni ekskurziji, smo se odpravili proti Ljubljani. Sprehodili smo se do Zmajskega mostu, se peljali z vzpenjačo, si ogledali grad in se podali tudi na sprehod po starem delu Ljubljane. Učenci so imeli nekaj prostega časa tudi za samostojen ogled Ljubljane – ob prijetnih temperaturah in obsijana s soncem je bila še lepša kot po navadi. Za prijeten zaključek dneva pa smo se po Ljubljanici peljali še z ladjico.

Freitag, 30. 9. 2016,

Die Grotte von Postojna

Pot nas je danes vodila preko Postojne proti morju. V Postojni smo si ogledali Postojnsko jamo in vivarij. Učenci iz Nemčije so bili, tako nad jamo kot tudi nad vivarijem, navdušeni. Ko smo prispeli na morje, pa je bilo navdušenje še večje in dan se je, s popoldanskim kopanjem in večernim druženjem, uspešno zaključil.

Samstag, 1. 10. 2016

Schwimmen im Meer, die Stadt Piran

Zbudili smo se v sončno jutro. Po zajtrku smo se odpravili v Piran in si ogledali morski akvarij. Prijazno so nam tudi pokazali, kako akvariji delujejo, kako ogrevajo oziroma hladijo vodo ipd. Po končanem ogledu smo se ustavili še v muzeju školjk in izvedeli veliko zanimivega. Nato smo se peš odpravili proti Fiesi, si vzeli čas za kopanje in druženje ter imeli skupno kosilo z udeleženci likovnega in naravoslovnega tabora. Po odličnem kosilu smo v nemškem jeziku napisali še razglednice. Učenci, ki so pri nas na izmenjavi pa so popoldne preživeli na portoroški plaži. Zaključni večer se je odvijal na Tartinijevem trgu, kjer smo si izmenjali majhne pozornosti in se poslovili.

Jutri za naše nemške prijatelje sledi pot nazaj v Nemčijo. Želimo jim varno vožnjo in upamo, da se kmalu snidemo.