Mednarodna izmenjava (Hirschaid)

Gremo v Hirschaid!

  1. dan (25. april 2017)

Torkovo jutro je res kazalo bolj kisel vremenski obraz, ni pa moglo pokvariti dobrega vzdušja potnikov, ki smo se malo čez pol osmo uro odpravili na pot proti Nemčiji. Šofer Mitja je poskrbel za varno prevožene kilometre, učiteljica Lea pa za zanimivo spoznavanje Nemčije, njene kulture, zgodovine, običajev in ljudi. Na poti so nas spremljali najprej oblaki, potem sonce, tudi dež pa daljši zastoj, vendar je čas ob poslušanju glasbe, klepetanju in izmenjavi pričakovanj hitro minil. Na cilj smo prispeli ob 18. uri. Naši gostitelji so nas prijazno sprejeli pred šolo, poskrbeli za prijetno druženje ob slastni večerji in za našo udobno namestitev v bližnjem hotelu. Ker nam obljubljajo dogajalno pestro sredo, vam voščimo samo še lepe sanje in lahko noč.

Wir wünschen ihnen schöne Träume. Bis morgen.

 

Starodavno mesto Bamberg … pa ne samo to!

  1. dan (26. april 2017)

Spočiti in polni nove energije smo se z nemškimi vrstniki srečali na zajtrku v šolski jedilnici. Ob plakatu, ki smo ga pripravili že pred odhodom, smo jim predstavili šolo, občino in Slovenijo. Nagradili so nas s pozornim poslušanjem, ob zaključku dobro pripravljenega nastopa pa še z glasnim aplavzom. Uuu, kako je odleglo! Potem smo se razdelili v skupine in si ogledali še šolske proste, telovadnico ter okolico šole. Sredi dopoldneva smo se vsi skupaj vkrcali na avtobus in se odpeljali v Bamberg. Sledilo je presenečenje! Ustavili smo se pred halo, na kateri je pisalo »Bowlinghaus«. Da, dan smo začeli aktivno – z bovlingom. Najprej so bili na vrsti prikupni čevlji, potem pa je prišel čas za krogle. Zasloni nad nami so pridno beležili rezultate, iz kroga v krog pa je bilo zaznati naš napredek. V mešanih skupinah smo se imeli priložnost bolje spoznati in izpopolnjevati znanje nemščine. Po dveh urah športnega druženja nas je učitelj Michael popeljal po slikovitem mestu z več kot tisočletno zgodovino. Pokazal nam je pomembne stavbe, pripovedoval o pomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali mesto, o njegovih ljudeh in njihovih navadah. Ne mislite, da smo se dolgočasili! Vmes smo naredili ravno prav dolg postanek za okrepčilo in skupinske spominske fotografije. Nekaj časa smo namenili tudi samostojnemu obisku mestnih trgovinic, dan pa smo zaključili z večerjo v bližnji piceriji.

Misel dneva: Lachen ist die beste Medizin. (Smeh je pol zdravja.)

 

Šolski bend, Postojnska jama v malem in še malo v hrib(e)

  1. dan (27. april 2017)

Polovico četrtkovega dopoldneva smo z našimi gostitelji preživeli v šoli. Njihova hiša učenosti je velika, tako da vsak dan odkrijemo kaj zanimivega. Danes smo se najdlje zadržali v učilnici za glasbo. Presenetila nas je množica raznovrstnih inštrumentov, ki smo si jih z veseljem ogledali in jih tudi preizkusili. Ne boste verjeli, a po uvodnih navodilih učitelja Michaela smo se že kar dobro znašli. Da se bomo lahko pohvalili z ubranim šolskim bendom, bo potrebno še vztrajno vaditi, a začetki so brez dvoma obetavni. V nadaljevanju dneva smo obiskali jamo Teufelshöhle pri Pottensteinu, ki so nam jo napovedali kot Postojnsko jamo v malem. Ni kaj, ogled je izpolnil naša pričakovanja, vodnik pa nam je pomagal ponoviti ključne pojme iz jamarskega sveta. Iz jame smo se podali na bližnjo razgledno točko, od koder se odpira lep panoramski razgled na čudovito naravo Frankovske Švice (Fränkische Schweiz). Vzpon je na nekaterih mestih pošteno preizkušal našo moč in potrpežljivost, a na skupinski sliki z vrha ne manjka nihče. 🙂 Po povratku v dolino smo si privoščili sladoledno okrepčilo, malo kasneje še kosilo v naši najljubši restavraciji, potem pa smo se prijetno utrujeni vrnili v Hirschaid.

Misel dneva: Angenehm und gemütlich – auch in Hirschaid. (Prijetno domače – tudi v Hirschaidu.)

 

Dan za Hirschaid!

  1. dan (28. april 2017)

Današnji petek je bil zadnji dan našega obiska oz. šolske izmenjave, zato smo ga v celoti posvetili spoznavanju – v prostem prevodu – »Jelenovega«. Po zajtrku in sodelovanju pri pouku nemške književnosti v 7. a smo se srečali z županom občine Hirschaid. Gospod Klaus Homann nas je prijazno sprejel v sejni sobi, kjer smo si najprej ogledali krajši predstavitveni film o Hirschaidu, izvedeli pa smo tudi veliko o kraju, občini in delu občinskega sveta. Na kosilo smo se odpravili peš, na poti skozi Hirschaid pa smo ob opazovanju okolice lahko dobro začutili utrip mesta v petkovem dopoldnevu. Po okusnem in obilnem kosilu smo si privoščili krajši počitek. Nekaj popoldanskih ur smo namenili tudi plavanju v bližnjem bazenu, ob druženju z nemškimi prijatelji pa je čas mineval čisto prehitro. Zgodnjo večerjo z žara so za nas pripravili v šoli. Gostiteljem smo se zahvalili za prijetno in poučno izkušnjo, ki je prav gotovo ne bomo nikoli pozabili.

Jutri pa domov!

Misel dneva: Die schönsten Momente vergehen zu schnell. (Lepi trenutki minevajo prehitro.)

 

Povsod je lepo, doma je najlepše

  1. dan (29. april 2017)

Deveta jutranja ura je napovedovala nepreklicni konec našega bivanja v Hirschaidu. Po zajtrku v šolski jedilnici smo se odpravili na pot proti Sloveniji. Potovanje je bilo udobno, varno in prijetno. Pred šolo smo prispeli po devetih urah vožnje, tj. ob 19.30.
Tišina v avtobusu v začetnih kilometrih našega povratka je bila zelo zgovorna. Vsak pri sebi je razmišljal o svoji novi izkušnji, ki ga je obogatila in ga domov pripeljala drugačnega … 🙂 Poslovili smo se težko, stkali smo namreč nove prijateljske vezi, ki jih bomo z veseljem ohranjali.

Se že veselimo našega naslednjega srečanja v septembru!

Wieder zu Hause! (Spet doma!)

 

Iz Hirschaida smo se vam oglašali
Ana Adamlje, Vid Habič, Špela Hribar, Valeriia Kravchenko, Benjamin Kutnar, Zala Miklič, Vanja Pevc, Nejc Rus, Ana Strah, Martina Šmid, Klara Verbič in Mirjam Zvonar.