13. november – MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.
Uradni ambasador prvega organiziranega dneva prijaznosti v Sloveniji je društvo Humanitarček, ki od junija 2016 po Sloveniji aktivno širi projekt »Naključna prijaznost«. Uradno skladbo za ta dan je odstopila skupina Okttober in nosi naslov LEP DAN. Skladbi lahko prisluhnete na povezavi Lep dan.
Odločili smo se, da bomo Mednarodni dan prijaznosti obeležili tudi na naši šoli. S prijazno besedo, dejanjem ali le prijaznim nasmehom lahko prav vsak izmed nas nekomu polepša dan.
Učenci tutorji in prostovoljci so v preteklih dneh pripravili kamenčke prijaznosti. Položili jih bodo na različna mesta v šoli in v njeni okolici, nekaj pa so jih pripravili tudi za bolnišnične šolske prostore na naši podružnični šoli. Novi lastniki, ki jih bodo odkrili po naključju, se jih bodo zagotovo zelo razveselili.
Učenci 7. a razreda bodo prihodnje decembrske dneve polepšali s pisanjem prijaznih pisem starejšim, ki živijo v domovih za ostarele. S pisanjem pisem in izdelavo tudi kakšne risbice pa bodo z današnjim dnem pričeli tudi učenci, ki so na zdravljenju v Bolnišnici za otroke (BOŠ), na naši podružnični šoli. Tudi oni bodo danes in v prihodnjih dneh poskusili biti čim bolj ustvarjalni, saj bi želeli s svojimi pismi in prijaznimi mislimi presenetiti ter razveseliti čim večje število starejših širom cele Slovenije.
Zavedamo se moči pisane in prijazne besede, ki se bo našim naslovnikom zagotovo vtisnila v srce z namenom, da jim polepšamo dan. Želimo pokazati, da nam ni vseeno tudi za starejše, saj so ravno oni tisti, ki nas še vedno učijo kulturne dediščine, h kateri se kot družba vedno znova moramo vračati, da ohranimo našo tradicijo in običaje. Za nas in za vse naše zanamce …