Prometna varnost otrok na kolesu

Javna agencija RS za varnost prometa je naše petošolce, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, povabila na prometni dan. Dogodek se je zgodil v torek, 16. maja 2023, in sicer na sedežu Izpitnega centra v Ljubljani.

Ker je priprava na kolesarski izpit izjemnega pomena, so za bodoče kolesarje v prometu pripravili različne izobraževalne vsebine na temo prometne varnosti in demonstracijske naprave, s pomočjo katerih so učenci preko lastne izkušnje pridobivali spretnostne veščine in razvijali prometno kulturo.

Kolesarji spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, zato morajo biti deležni posebne pozornosti s strani ostalih voznikov. Prav tako je potrebno učence čim bolje pripraviti na odgovorno udejstvovanje v prometu.

Z uspešno opravljenim kolesarskim izpitom sme otrok samostojno voziti kolo v prometu, seveda pa še ni sposoben dobro obvladovati prometno bolj zahtevnih ali zanj novih situacij. Zato je pomembno, da se vsi udeleženci v prometu tega zavedajo ter da otroka starši vsaj na začetku večkrat spremljajo pri vožnji kolesa.

Javni agenciji RS za varnost prometa in njenim strokovnim sodelavcem bi se radi zahvalili, da so nam omogočili to dragoceno izkušnjo in poskrbeli, da smo teoretično znanje nadgradili še praktično.

Več podrobnosti pa lahko preberete v novici na https://www.avp-rs.si/razmah-kolesarjenja-terja-previdnost-vseh-udelezencev-v-prometu/