Obeležitev dveh slovenskih praznikov

Na OŠ Ferda Vesela smo danes obeležili dva slovenska praznika, dan reformacije in prvi november, dan spomina na mrtve.

Dan reformacije je poseben praznik, saj je praznik naše kulture in še posebej pisane besede, je praznik naše narodne samobitnosti in naše povezanosti s svetom. Ob prvem novembru pa se vsako leto še posebej spomnimo na vse tiste, ki so žrtvovali svoja življenja, da bi obranili slovensko besedo, kulturo, jezik, domovino, in spomnimo se tudi vseh naših prednikov, sorodnikov, od katerih smo se davno ali nedavno morali posloviti, a z mislijo na njih še vedno ohranjamo tisto toplino besed, ki so nam jih vedno izrekali. Pomembno je, da se minljivosti zavedamo in da ob teh dveh praznikih pomislimo tudi na druge, ne samo na tiste, ki so umrli, ampak tudi na tiste, ki so še med nami, da ne postanejo pozabljeni.

Ena najpomembnejših stvari v Trubarjevem življenju je bila ljubezen do slovenskega ljudstva. Verjel je, da ima to »lubo ljudstvo« dovolj moči in volje, sočutja do bližnjega, solidarnosti in tovarištva, da lahko premaga vse skušnjave in preživi vse viharje. Njegova vera se je uresničila in zagotovo bi bil zdaj ponosen na lepo slovensko deželo in našo lepo govorico.

Učenci 4. razreda so pripravili kratek pogovor Primoža Trubarja s prijatelji, kjer smo izvedeli marsikatero zanimivost iz njegovih otroških let. Sceno za proslavo (mlin) so izdelale učenke 3. b in PB6. Poslušali smo nagovor Slovencem, ki ga je napisala Julija Šteh (9. razred), prebral pa Enej Struna (8. razred), z Deželo branja so nas glasbeno pospremili učenci iz pevskega zbora, pred počitnicami pa nas je pozdravila tudi gospa ravnateljica, Angelca Mohorič.

Na proslavi so nas obiskali tudi učenci iz BOŠ, na podružnici v Temenici pa so tudi istočasno poskrbeli za obeležitev praznika.

Želimo vam prijetne počitnice!