Razstava likovnih del Deseta dežela v avli OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

Ob koncu Jurčičevega leta so v OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični pripravili zaključno razstavo likovnih del, ki so prispela na natečaj z naslovom Deseta dežela.

Številne organizacije, med drugimi: JSKD OI Ivančna Gorica, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, ZKD Grosuplje in Ivančna Gorica, Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače občine Ivančna Gorica in Občina Ivančna Gorica, so v letošnjem letu zaokroževale številne projekte, ki so bili vezani na Jurčičevo leto. V pisano paleto dogodkov, ki so večinoma potekali preko spleta ali pa v manjših zasedbah štejemo tudi razstavo likovnih del. V juniju 2021 je na vseslovenski likovni natečaj Deseta dežela prispelo 317 likovnih del. Vsa dela so bila razporejena v štiri kategorije: predšolsko, prvo triletje, drugo triletje in tretje triletje. Komisija v sestavi: mag. Nuša Lapajne Čurin, akademska slikarka, Andrejka Vabič Nose, umetnostna zgodovinarka, Tanja-Pina Škufca, profesorica likovne umetnosti, je vsa likovna dela skrbno pregledala in jih uvrstila v zlato, srebrno in bronasto raven. Sodelovalo je 51 mentorjev iz 39 šol in enega vrtca. Podeljeno je bilo 27 zlatih, 95 srebrnih in 195 bronastih priznanj. Komisija je podelila še po tri enakovredne nagrade v vsakem triletju. Nagrajenci so: Eva Veber iz OŠ Petrovče – POŠ Trje; Gaja Kastelic iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Viktorija Alegro iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Erik Kegelj iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, Iza Marčič iz OŠ Petrovče, Saša Kapš iz OŠ Loka Črnomelj, Ema Dokl iz OŠ Ljudski vrt Ptuj, Klara Novak iz OŠ Naklo ter Blažka Poljšak iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

Akademska slikarka mag. Nuša Lapajne Čurin v spremnem katalogu takole pravi: »Kaj predstavlja Jurčičeva krajina? Odgovor na to vprašanje dobimo ob pogledu na otroška dela, ki so prispela na razpis Deseta dežela. Tipično slovensko pokrajino z grički, cerkvicami, gradovi in drevesi. Skoraj vsa dela vsebujejo vsaj enega od teh motivov. To nakazuje, kako zelo smo vezani na prostor, iz katerega izhajamo, v katerem živimo in ga tudi zelo dobro poznamo.

Otroci vseh treh triad so tipično slovensko pokrajino prikazali v mnogih slikarskih tehnikah od risbe do slike in grafičnih tehnikah ter kolažu. Raznolikost likovnih pristopov je rezultat motivacije mentorjev, ki s svojo usmeritvijo vodijo otroke od začetne ideje do realizacije likovnega dela.

Pri mlajših izstopajo neposrednost izraza, domišljijska pripovednost, zvrnjena perspektiva in »okorna«, a hkrati direktna poteza. Starejši pa vedno bolj pridobivajo občutek za prostor, dodelavo detajla, načrtovanje kompozicije in skladanje barvnih tonov.

Množičen odziv na razpis je rezultat dela mentorjev in otrok, ki pričajo, kako zelo pomemben je vidik likovnega ustvarjanja v sodobnem času. Mladina je dovzetna za kreativno delo, potrebujejo le vzpodbudo in usmeritev, saj se ni njihovo čustveno dojemanje sveta prav nič spremenilo, prav nasprotno, likovno izražanje potrebujejo bolj kot kadar koli.«

Razstava je postavljena v praznično okrašeno avlo šentviške šole in je prava predpraznična obogatitev našega hrama učenosti, na katero bi bil ponosen tudi slikar Ferdo Vesel. Uradnega odprtja ni bilo mogoče izpeljati zaradi omejevanja druženja. Kljub temu pa je na ogled celotna kolekcija slik v digitalnem katalogu na spletni strani OŠ Ferda Vesela, v katerem so zbrane obrazložitve nagrajenih del in spremne besede organizatorjev. Likovna dela bodo na ogled do 7. februarja.

Zahvaljujemo se vsem avtorjem in mentorjem za likovna dela, celotni ekipi šole za postavitev in organizacijo razstave, za multimedijske posnetke, predvsem pa nepogrešljivi vodji OI JSKD Ivančna Gorica Simoni Zorko za izjemno angažiranost in sodelovanje pri projektu.