Ob mednarodnem dnevu holokavsta (27. januar)

27. januar je dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1,5 milijona Judov ter tudi več tisoč Sintov, Romov, Poljakov idr. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.

V 9. razredu pri zgodovini spoznavamo dogodke 20. stoletja. Žal pa je ta zgodovina povezana predvsem z vojnami. Tam, kjer so vojne, so tudi žrtve. Velik delež teh žrtev v drugi svetovni vojni predstavljajo Judi. Ti so bili odpeljani v koncentracijska taborišča, razsejana po celi Evropi. Z Judi so podobno usodo delili tudi drugi nearijski prebivalci Evrope. Zato je naša dolžnost, da delujemo v spomin in hkrati v opomin, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. Zavedati se moramo, da je ta svet pester ravno zaradi razlik.

V ta namen smo se na naši šoli vključili v projekt, imenovan Krokus. Ta poteka v sklopu Sinagoge Maribor, ki izobražuje mlade o preteklosti. Prvi del projekta je sejanje čebulic krokusa (žafrana), ki na simbolni ravni ponazarja Jude. Poleg tega so učenci devetih razredov posvetili nekaj svojega časa branju. V ospredju je bilo delo z naslovom Dnevnik Ane Frank, judovske deklice, ki je v vseh možnih odtenkih prikazala življenje in trpljenje Judov med drugo svetovno vojno. Nekateri učenci so si ogledali filme na isto tematiko ali pa zapisali zgodbo nekoga, ki je okusil svet taborišča ali vojne vihre.