10. tradicionalni slovenski zajtrk, 11. 6. 2021

Življenje se počasi vrača v stare tirnice. Tako bomo v petek, 11. junija, v šoli pripravili »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, ni bilo možno pripraviti. Zaradi epidemioloških razmer ter posledično zaprtih šol smo ga namreč v novembru izvedli doma, v okviru družin.

Tradicionalni slovenski zajtrk je odlična priložnost, da najširši slovenski javnosti sporočimo dvoje: prvič, da je zajtrk pomemben del naših prehranskih navad, ker je del zdravega prehranjevanja, in drugič – nakup lokalnih živil je pomemben zato, da ohranjamo slovensko podeželje, slovensko kmetijstvo. Vsak dan znova imamo torej priložnost, da spremenimo naše prehranske in nakupovalne navade.

Izkoristimo priložnost in podprimo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane,  posezimo po lokalno pridelani hrani, podprimo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje s postopki pridelave in predelave hrane. Bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku. Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje.

Učenci, prijazno vabljeni na 10. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK v matične učilnice. Na voljo vam bo med 7.10 in 7.30 uro. DOBER TEK!

zspm.si/tradicionalni slovenski zajtrk